Weekend cu spectacole la Teatrul „Mihai Eminescu”

Publicul botoșănean va putea urmări și în acest weekend două spectacole de excepție puse în scenă de actorii Teatrului „Mihai Eminescu”. Astfel, sâmbătă, 25 septembrie la ora 18.00 va fi pusă în scenă, la Casa Tineretului, piesa Zeul Măcelului, de Yasmina Reza, traducerea aparținând lui Tudor Țepeneag. Spectacolul este în regia lui Erwin Șimșensohn, iar scenografia aparține lui Mihai Pastramagiu.

Din distribuția piesei de teatru fac parte actorii Daniela Bucătaru, Ioan Crețescu, Gina Pătrașcu – Zamfirache și Valentin Popa.

„Atmosfera este formală, ușor încordată. Părinții afișează un zâmbet forțat, încercând să bifeze încă o regulă a bunei cuviințe. Cine este vinovatul? Atacatorul rămâne agresor sau este doar un puști de 11 ani? Dar rănitul este, oare, fără pată? Și, la urma urmei, tot acest scandal a fost o încăierare reală sau doar o joacă de copii? Personajele implicate sunt oameni cu o existență mediocră – cu un orizont limitat, cu vieți sufocate de rutină, ticuri profesionale și sociale. Idealismul artificial le ocupă mai tot timpul și cu greu își pot lămuri propriile conflicte. În aceste condiții, vor reuși ei să rezolve problemele copiilor lor sau și acest incident nu va face decât să pună paie pe focul nemuțumirilor nerefulate? Zeul măcelului de Yasmina Reza este o comedie cinică despre linia foarte fină dintre formalitatea socială și adevărul”, a transmis teatrologul Irina Zlotea.

Duminică, „Angajare de clovn”

Duminică, 26 septembrie, începând cu ora 18.00, la Casa Tineretului, va fi pusă în scenă piesa “Angajare de clovn” de Matei Vișniec. Regia artistică aparține lui Ion Sapdaru, coregrafia Victoriei Bucun, iar costumele Alinei Dincă. Din distribuţie fac parte actorii Bogdan Muncaciu, Dragoș Radu, Alexandra Acălfoae și Volin Costin.

„Spectacolul nostru, inspirat de pătrunzătoarea piesă a lui Matei Vișniec, e o poveste despre amurgul nu tocmai grandios al Artistului, atunci când sufletul râvnește iar trupul nu mai poate. Ultima festă pe care o trăiește un Artist este trădarea propriului corp, acel instrument divin dăruit pentru a încânta publicul devine în final povara cea mai grea, cea mai nesuferită, cea mai frustrantă. Piesa e povestită aproape fără replici, ( căci și verbul bătrânului Artist suferă transformări) păstrând canavaua fină a autorului. „Angajare de clovn” e un eseu despre sfârșitul unui Artist”, a transmis regizorul artistic Ion Sapdaru.

Pentru ambele spectacole biletele costă 30 de lei şi 15 lei pentru elevi, studenți, pensionari. Acestea se găsesc la Agenția Teatrală din incinta Cinematografului Unirea, Tel. 0231 511 255, de marți până vineri între orele 8.00 -21.00, dar și Casa Tineretului din B-dul Mihai Eminescu nr. 48, tel 0231 510 970 și 0735 779 821. De asemenea, acestea pot fi cumpărate şi online de aici.

 

Deja ai votat!