Eveniment de informare organizat pentru botoșănenii șomeri

Agenția Județeană pentru Ocuparea Forței de Muncă (AJOFM) Botoşani, ca parte a campaniei lansată de EURES, organizează joi, 23 septembrie, începând cu ora 11:00, la sediul Primăriei Hudeşti, str Principală, nr. 1, un eveniment de informare pentru persoanele în căutarea unui loc de muncă. La activitate se va discuta despre munca sezonieră în străinătate, la care vor participa botoșănenii șomeri.

EURES a lansat o campanie de informare și comunicare cu privire la munca sezoniera. Coordonată de Autoritatea Europeana a Muncii (ELA), campania EURES se derulează din iulie până în octombrie 2021 și urmărește sensibilizarea și informarea persoanelor aflate în căutarea unui loc de muncă și a angajatorilor cu privire la drepturile și obligațiile lor, precum și la oportunitățile existente.

Anual aproximativ 1 milion de cetățeni europeni desfășoară muncă sezonieră în alt Stat Membru UE

În fiecare an, circa 1 milion de cetățeni europeni desfășoară muncă sezonieră în alt Stat Membru UE. Deși lucrătorii mobili sezonieri au dreptul la condiții echitabile, pot fi vulnerabili la condiții precare de muncă și de viață, fraudă și abuzuri. Pandemia de COVID-19 a scos în evidență aceste condiții și, în unele cazuri, le-a înrăutățit. Campania crește gradul de informare cu privire la drepturile, obligațiile si serviciile EURES de asistență, astfel că toți cei care caută un loc de muncă și angajatorii să poată beneficia în mod echitabil de munca sezonieră.
Rețeaua EURES, prin serviciile sale disponibile în 31 de țări, susține libera circulație de peste 25 de ani.

”Lucrătorii sezonieri reprezintă coloana vertebrală a sectoarelor fundamentale ale economiei noastre şi suntem bucuroşi să ne îndeplinim misiunea sprijinindu-i.” a declarat domnul Cosmin Boiangiu, Director executiv al Autorităţii Europene a Muncii (ELA). “Statele Membre UE şi partenerii sociali ştiu că pot conta pe ELA pentru a creşte gradul de conştientizare cu privire la drepturi și obligații și pentru a sprijini aplicarea legislației UE și naționale. Munca în condiţii echitabile este permanentă, nu sezonieră“, se arată în comunicatul emis de instituție.

„Majoritatea locurilor de muncă sezoniere sunt în sectoare ca turismul, ospitalitatea, divertismentul și agricultură”

Campania EURES reprezintă una din cele trei componente ale campaniei mai largi a Autorităţii Europene a Muncii privind munca sezonieră şi se concentrează pe recrutarea de forţă de muncă în sectoare cheie precum sectorul agro-alimentar, turism, ospitalitate şi construcţii. De-a lungul campaniei, EURES publică articole pe reţelele de folosind hashtag-urile #Rights4AllSeasons, #EURESeasonalWorks şi #EURESjobs. Campania va culmina cu Săptămâna Acţiunii, care implică activități în toată Europa în perioada 20-24 septembrie.

„Majoritatea locurilor de muncă sezoniere sunt în sectoare ca turismul, ospitalitatea, divertismentul și agricultură. Aceste sectoare sunt importante pentru economia UE, așa că putem să ne așteptăm ca ele să-și intensifice activitatea atunci când nu va mai exista pericol”, au transmis reprezentanții instituției.

Locurile de muncă sezoniere oferă un mod excelent de a experimenta viața și munca în străinătate. Recent, chiar Uniunea Europeană a solicitat statelor membre să ofere o protecție mai bună lucrătorilor sezonieri. De exemplu, la locul de muncă ar trebui să beneficieze de măsuri adecvate de distanțare și de igienă, pentru a fi protejaţi împotriva riscurilor de COVID-19.AJOFM

Deja ai votat!