Sentință în „Războiul robelor”. Botoșănean condamnat la închisoare cu suspendare

Sentință în „Războiul robelor”, așa cum a fost supranumit dosarul penal deschis de procurorii suceveni împotriva unor membri ai așa-zisului „Barou paralel”. După mai bine de cinci ani de procese, Tribunalul Suceava a dispus achitarea tuturor inculpaților pentru infracțiunile de înșelăciune, exercitarea fără drept a unei profesii, utilizarea fără drept a unor însemne și denumiri și constituire de grup infracțional organizat întrucât faptele nu există sau nu sunt prevăzute de legea penală. Este vorba de Pompiliu Bota, cel care ar fi condus așa-zisul „Barou paralel”, Daniela Brândușa Maxim, Dumitru Roland Mîndrilă, Dan Marcel Roibu, Traian Vasile Nistor, Dumitru Dascălu, Constantin Mircea Dan Meslec, Ionel Marian Jurgiu și Liliana Adriana Caisîn. În schimb, instanța a considerat că trebuie aplicate pedepse doar pentru două persoane, dar și în aceste cazuri pentru infracțiuni de fals în înscrisuri sub semnătură privată. Astfel, botoșăneanul Ionel Marian Jurgiu a primit o condamnare de 3 ani cu suspendare sub supraveghere, iar Adriana Liliana Caisîn s-a ales cu o pedeapsă de 1 an și 4 luni de închisoare cu suspendare. Sentința a fost pronunțată pe 21 septembrie a.c. de Tribunalul Suceava, dar nu este definitivă.

Cercetările în acest dosar au început prin 2012 și au vizat în principal mai multe persoane care ar fi profesat ilegal ca avocați, în cadrul unui barou care funcționa în paralel cu așa-zisul baroul tradiţional. Inițial, au fost efectuate cercetări faţă de 21 de inculpaţi, dar în final numai nouă inculpaţi au fost trimiși în instanță, față de ceilalți 12 făptuitori dispunându-se clasarea. Primul pe lista celor trimişi în judecată a fost Pompiliu Bota, care în urmă cu aproape 20 de ani a înfiinţat două asociaţii de binefacere şi o filială a uneia dintre ele, în actele constitutive figurând activități de ajutorare, dar și cea de „înfiinţare de barouri”. Pe baza unor hotărâri luate în cadrul acestor asociaţii, Bota a decis că poate înființa o asociaţie profesională a avocaţilor din România – UNBR. Din acest moment au început să fie înființate barouri, membrii atribuindu-și calitatea de avocați și reprezentând diverse persoane în instanță.

Printre inculpații din dosarul „Războiul robelor” se află și botoșăneanul Ionel Marian Jurgiu, care ar fi aderat la acest barou paralel. El a fost acuzat că ar fi reprezentat ilegal în instanță 65 de succesori ai unor victime ale accidentelor rutiere, însuşindu-și o parte din sumele de bani achitate de societăţile de asigurare ca și despăgubiri. În cazul lui, un alt capăt de acuzare a fost legat de falsificarea unor facturi şi chitanţe, care ar fi fost depuse la dosarele cauzelor atestând în mod fals că ar fi încasat sume între 1.500 şi 5.000 de lei de la victime, cu titlu de onorariu de avocat. „Ulterior, acesta urmărea să determine instanţa de judecată la acordarea unor cheltuieli de judecată fictive, sume de bani care erau pretinse şi ulterior încasate de el”, susţineau anchetatorii. În timpul anchetei, el a fost reținut pentru 24 de ore, iar ulterior arestat preventiv în perioada 11 – 13 noiembrie 2013. În urma procesului, Ionel Maria Jurgiu a fost găsit vinovat pentru fals în înscrisuri sub semnătură privată, în formă continuată, dar și de participaţie improprie la infracţiunea de abuz în serviciu, în formă continuată. Astfel, el a fost condamnat la o pedeapsă rezultantă de trei ani de închisoare cu suspendare, iar instanța i-a stabilit un termen de supraveghere de patru ani, interval de timp în care Ionel Marian Jurgiu ar urma să respecte mai multe măsuri.

Cealaltă persoană condamnată este Liliana Adriana Caisîn, din județul Suceava, care a fost găsită vinovată la rândul ei de fals în înscrisuri sub semnătură privată, în formă continuată. Instanța i-a stabilit o pedeapsă de 1 an şi 4 luni închisoare, însă tot cu suspendarea executării pedepsei, Liliana Adriana Caisîn urmând să fie supusă la un termen de supraveghere de trei ani.

Până la pronunțarea unei sentințe definitive, inculpații vor beneficia de prezumția de nevinovăție.

 

 

Deja ai votat!