Lemnele de foc s-ar putea ieftini de la 1 noiembrie

În urma unui proiect dezbătut marți de Comisia de buget a Senatului, prețul lemnului de foc ar putea să scadă cu 15%. Asta după ce s-a propus reducerea TVA-ului de la 19% la 5%.

Termenul de intrarea în vigoare a legii este 1 noiembrie 2021. Proiectul a primit raport favorabil în Comisia buget-finanţe din Senat, iar dezbaterea şi votul vor avea loc săptămâna viitoare.

„Termenul de intrarea în vigoare a legii este 1 noiembrie 2021, astfel încât cetăţenii să beneficieze de reducerea preţului la lemne de foc din această iarnă. P.s. Vă readuc aminte că 85% din locuinţele din mediul rural sunt încălzite cu lemne”, a transmis senatorul Ştefan Radu Oprea.

Impactul bugetar este de 150 de milioane de lei, iar “proiectul a fost gândit înainte ca această criză a preţului la energie să devină atât de acută, pentru a veni cu soluţii împotriva furtului de masă lemnoasă din pădure. Scăderea preţului este una dintre variante, astfel încât îţi poţi permite să plăteşti un preţ corect pentru un metru cub de lemne de foc. Condiţiile s-au schimbat de la iniţierea proiectului până la votarea sa, iar acum este necesar ca legea să se aplice de anul acesta, pentru ca şi cei care se încălzesc cu lemne să beneficieze de aceleaşi condiţii cu cei care se încălzesc cu energie electrică sau cu gaze”, a adăugat senatorul.

De exemplu, la Botoșani un metru cub lemn de fag costă, în general, 420-450 lei, iar pentru încălzirea unei locuințe pe timp de iarnă, cu o singură sobă, sunt necesari cel puțin 5 metri cubi.

Deja ai votat!