spot_img
joi, aprilie 25, 2024
AcasăLocal BTMunicipalitatea caută o firmă care să gestioneze sistemul de iluminat public

Municipalitatea caută o firmă care să gestioneze sistemul de iluminat public

Municipalitatea botoşăneană va organiza o licitaţie pentru desemnarea unei firme care să aibă în grijă sistemul de iluminat public. Firma care va câştiga licitaţia va avea ca obiect principal de activitate înlocuirea lămpilor care se defectează şi, ca o parte de investiţii, înlocuirea lămpilor actuale, cu descărcare în gaz, cu lămpi de tip LED, care au garanţie mare şi care pot vor fi plătite din diferenţa de cost de la energia electrică. „Lămpile cu LED consumă undeva la 30 – 40% energie electrică faţă de cele cu descărcare în gaz. Vom mai avea, de asemenea, extinderi ale sistemului de iluminat public pe străzile mărginaşe, unde au cerut cetăţenii”, a declarat primarul Cosmin Andrei.

Potrivit edilului, firma câştigătoare va gestiona întregul sistem de iluminat public, cu detectarea defectelor şi reparaţii în reţea. Pentru aceasta, a fost necesară aprobarea unui studiu de oportunitate pentru a putea demara licitaţia şi a trece în caietul de sarcini obiectivele din studiul de oportunitate.

Proiectul de hotărâre a fost votat în ultima şedinţă a deliberativului local, asta după ce a fost respins de câteva ori. „S-a dorit separarea acestor lucrări şi organizarea unor licitaţii pentru înlocuirea lămpilor cu LED şi pentru extinderi, cu mentenanţa separat, procedură care ne-ar fi îngreunat foarte mult. Cei din opoziţie au tot interesul să ne întârzie în proceduri. Având un contract cadru şi aceste lucrări trecute în acordul de mentenanţă, le putem face foarte repede, dar cei din opoziţie nu doreau ca noi să ne mişcăm repede şi să dăm o simplă comandă să punem pe o stradă întreagă lămpi cu LED”, a spus primarul.

În municipiu sunt lămpi cu LED doar pe o stradă

La această dată, în municipiul Botoşani sunt lămpi cu LED doar pe strada Primăverii, în această privinţă municipalitatea fiind depăşită de multe comune din judeţ care au deja acest sistem implementat de câţiva ani.

Am pus şi o parte de telegestiune care presupune diminuarea fluxului luminos, realizarea unor economii, aparataj nou care dă posibilitatea montării unor senzori pe aceşti stâlpi, dacă se doreşte, pentru comunicaţii wireless, pentru monitorizarea în timp real a sistemului. Cu alte cuvinte, vom şti, după ce montăm acest sistem, dacă un bec de pe o stradă funcţionează sau nu şi putem să stingem un bec, putem să stingem o stradă, să diminuăm fluxul luminos pe timpul nopţii, atunci când nu este trafic, putem să facem acest lucru automat”, a adăugat Cosmin Andrei.

La licitaţie sunt aşteptate toate firmele de profil, dacă se încadrează în parametrii tehnici şi economici. La desemnarea câştigătorului va fi luat în calcul preţul cel mai scăzut pentru servicii şi lămpi, alături de garanţie, care este foarte importantă.

Ani la rând edilii au purtat negocieri pentru preluarea sistemului de la E.ON

Sistemul de iluminat public din municipiu este depăşit din punct de vedere tehnic, fiind realizat în anii ’70. Ani la rând s-au purtat negocieri pentru ca municipalitatea să devină proprietarul acestei reţele, dar fără rezultat. „Nu am reuşit să o cumpărăm, să o modernizăm şi ne chinuim cu această reţea. Defectele sunt rezolvate cu întârziere pentru că nu suntem o prioritate pentru compania furnizoare de electricitate şi apar deseori situaţii în care străzi întregi nu au iluminat public pentru că nu avem energie electrică, energie care trebuie furnizată de firma care are contract cu noi”, a menţionat edilul. Întrebat dacă vor fi reluate negocierile, oficialul a răspuns că nu ştie dacă municipalitatea mai are ce cumpăra. „Am cumpăra o reţea care este funcţională, dar nu valorează suma pe care ne-au cerut-o cei care o deţin, cu sau fără amortizări, cu sau fără investiţii. Dincolo de orice altă evaluare, s-a discutat despre o valoare de piaţă, în condiţiile în care acest sistem nu are decât un cumpărător, nu e un bun de larg consum ca să fie organizată o licitaţie. E o reţea care poate fi cumpărată doar de către administraţie”, a mai afirmat Cosmin Andrei.

Deja ai votat!
Botoșani
cer fragmentat
12.7 ° C
12.8 °
11.6 °
93 %
1.7kmh
56 %
joi
17 °
vin
13 °
sâm
18 °
Dum
19 °
lun
19 °

CARICATURA ZILEI

Joi

POZA ZILEI

  Visul american poate fi trăit oriunde. Chiar dacă e mai mic şi mai gârbovit.

EDITORIAL

Schimbările „spectaculoase” în cadrul strategiilor electorale ale partidelor apărute pe ultima sută de metri sunt semne că, pe undeva, societatea dă semne de revenire...

EPIGRAMA ZILEI

Nu bârfesc, nu-s cârcotaș Dar vă spun, cunosc un domn De aicea din oraș Care-i treaz numai ... în somn ! Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...