Lista țărilor cu risc epidemiologic a fost actualizată

Comitetul Național pentru Situații de Urgență (CNSU) a publicat noua listă a țărilor/teritoriilor cu risc epidemiologic ridicat. Potrivit hotărârii CNSU, în zona roșie au intrat Croația, Letonia, Austria, Bosnia Herțegovina, Noua Caledonie, Gibraltar, Saint Vincent și Grenadine și Curacao.

În zona galbenă au intrat, din zona roșie, în urma scăderii incidenței, Grecia, Cipru, Norvegia Liechtenstein, Kazahstan, Azerbaidjan, Jamaica, Fiji, Sri Lanka, Jersey și Anguilla. De asemenea, din zona verde au intrat Slovacia, Luxemburg, Groenlanda, Canada, Singapore și Sao Tome și Principe, din cauza creșterii incidenței cazurilor de COVID-19.

În zona verde au intrat Portugalia, Islanda, Japonia, Monaco, Liban, Irak, Eswatini, Timorul de Est și Insulele Virgine Britanice.

Totodată, este crescută vârsta de la care sunt exceptați de la măsura carantinării și obigativității prezentării unui test RT-PCR copiii, de la 6 la 12 ani.

Lista intră în vigoare duminică la miezul nopții. Aceasta poate fi vizualizată aici.

Persoanele care vin din zona galbenă nu intră în carantină dacă sunt vaccinate împotriva COVID-19, au trecut prin boală sau prezintă un test PCR, nu mai vechi de 72 de ore.

Dacă o persoană vine din zona roşie, fie este vaccinată sau trecută prin boală, fie intră în carantină. Testul nu mai scuteşte de carantină

Măsura carantinei se aplică pentru 14 zile, dar rămâne valabilă şi prevederea potrivit căreia dacă o persoană carantinată face un test COVID-19 în a opta zi de carantină şi rezultatul e negativ poate ieşi din carantină în a zecea zi.

Deja ai votat!