Munca la negru sancționată de ITM

În perioada 13-17 septembrie s-a desfăşurat Campania Naţională pentru identificarea cazurilor de muncă nedeclarată la angajatorii care îşi desfăşoară activitatea în domeniul construcţiilor. Astfel, reprezentanții Compartimentelor Control Relaţii de Muncă şi Control Muncă Nedeclarată, din cadrul Inspectoratului Teritorial de Muncă (ITM) Botoșani, au verificat 21 de angajatori.

În urma verificărilor trei persoane au fost identificate lucrând la „negru”. În consecință, s-au aplicat trei amenzi în valoare totală de 60.000 lei.

Campania a avut ca scop identificarea şi combaterea muncii nedeclarate şi luarea măsurilor care se impun pentru determinarea respectării de către angajatorii care desfăşoară activităţi în domeniul construcţiilor, a prevederilor legale în domeniul relaţiilor de muncă; identificarea angajatorilor care utilizează nelegal munca copiilor şi a tinerilor;
determinarea angajatorilor de a încheia contracte individuale de muncă pentru persoanele depistate fără forme legale de angajare, de a le înregistra în REVISAL şi de a le transmite la inspectoratul teritorial de muncă.

De asemenea, creşterea gradului de conştientizare a angajatorilor şi a angajaţilor în ceea ce priveşte necesitatea respectării prevederilor legale în domeniul relaţiilor de muncă; eliminarea neconformităţilor constatate, prin dispunerea de măsuri obligatorii de intrare în legalitate şi aplicarea de sancţiuni contravenţionale corespunzătoare.

„Totodată, s-a desfăşurat şi o amplă acţiune de informare a angajatorilor privind prevedereile legale privind încheierea contractului individual de muncă, perioada de probă, durata timpului de muncă, munca suplimentară, munca de noapte, repausul săptămânal şi cazurile considerate muncă nedeclarată, comunicând scrisori de informare la un număr de 280 de angajatori care desfăşoară activitate în domeniul construcţiilor”, au transmis reprezentanții ITM Botoșani.

Deja ai votat!