joi, aprilie 18, 2024
AcasăLocal BTOameni de afaceri puşi pe drumuri pentru date inutile

Oameni de afaceri puşi pe drumuri pentru date inutile

Oamenii de afaceri din Botoşani şi din întreaga ţară sunt purtați din nou pe drumuri, din cauza birocrației. Potrivit unei noi norme, deținătorii de firme trebuie să meargă la Registrul Comerțului pentru a depune o nouă hârtie. Este vorba de declarația privind beneficiarul real al persoanei juridice, în vederea înregistrării în Registrul beneficiarilor reali al societăţilor, care trebuie depusă până pe 1 octombrie. Cei care nu se conformează riscă amenzi.

„Nu înțeleg de ce se face această declarație”

Cei vizaţi se arată nemulțumiți, spunând că în aceste vremuri în care activitatea le-a fost dată peste cap de pandemie, în loc să fie ajutaţi sau măcar lăsaţi să-şi gestioneze afacerile cum ştiu ei mai bine, sunt puşi pe drumuri pentru o nouă găselniţă legislativă. Aceştia consideră că declarația de beneficiar real este inutilă, ținând cont de faptul că datele se regăsesc la Registrul comerțului. „Toate datele sunt chiar la ei şi, în plus, statul are toate pârghiile de a afla cine este beneficiarul real al societăţii fără să le declar eu. Nu văd de trebuie să bat eu drumul să le spun ceva ce ei ştiu deja”, a declarat un patron.
Mai mult, cei care au venit să depună declaraţia au aflat că trebuie să stea şi la rând. „Ce părere pot să am? Normal că nu sunt de acord, dar ce să facem?”, a declarat un botoșănean care aștepta la rând pentru declarația beneficiarului real. Totodată, nemulțumită de această procedură s-a arătat și Cătălina Temneanu, o tânără care deține un magazin în Botoșani. „De exemplu, eu acum trebuia să fiu la magazin. Sincer nu am reușit să înțeleg la ce folosește, doar știu că trebuie și atât”, a spus Cătălina Temneanu.

„Nu înțeleg de ce se face această declarație. Dacă cineva își schimbă datele firmei, persoana în cauză vine și anunță acest lucru. Trebuie completat un formular, cu datele firmei, precum că ești doar tu”, a transmis Daniel Olariu.

Birocraţie reinventată

Administratorii de firme trebuie să depună la Registrului Comerțului declarația de beneficiar real după ce obligația a fost reintrodusă în Parlament printr-un amendament. Potrivit legii, persoanele juridice sunt supuse obligaţiei de înregistrare în registrul comerţului, depun la înmatriculare, anual sau ori de câte ori intervine o modificare, o declarație privind beneficiarul real al persoanei juridice, în vederea înregistrării în Registrul beneficiarilor reali al societăților. (1.1) Sunt exceptate de la obligația depunerii declarației regiile autonome, companiile și societățile naționale și societățile deținute integral sau majoritar de stat. De asemenea, declarația anuală se depune la oficiul registrului comerțului în care este înmatriculată persoana juridică în termen de 15 zile de la aprobarea situațiilor financiare anuale, iar dacă intervine o modificare privind datele
de identificare ale beneficiarului real, declarația se depune în termen de 15 zile de la data la care aceasta a intervenit.

Amenzi uriașe pentru cei care nu depun declarația

Pe 1 octombrie se împlinește termenul de depunere a declarației anuale privind beneficiarii reali ai persoanelor juridice supuse obligației de înregistrare în registrul comerțului, potrivit legii pentru prevenirea şi combaterea spălării banilor şi finanţării terorismului. Persoanele juridice care nu depun declarația conform legii riscă amenzi cuprinse între 5.000 și 10.000 de lei.

„Nerespectarea de către reprezentantul legal al persoanelor juridice a obligației de depunere a declarației privind datele de identificare ale beneficiarilor reali constituie contravenție se sancționează cu amendă; dacă în termen de 30 de zile de la data aplicării sancțiunii contravenționale reprezentantul persoanei juridice nu depune declarația privind datele de identificare ale beneficiarilor reali, tribunalul va putea pronunța dizolvarea societății”, potrivit Oficiului National al Registrului Comerțului.
Deși am încercat să obținem un punct de vedere de la conducerea Registrului Comerțului, ni s-a transmis să luăm legătura cu reprezentanții instituției centrale.

Deja ai votat!
Botoșani
ploaie ușoară
7.5 ° C
7.8 °
5.5 °
94 %
0.5kmh
100 %
joi
7 °
vin
10 °
sâm
16 °
Dum
14 °
lun
15 °

CARICATURA ZILEI

Joi

POZA ZILEI

Senatorul Trufin arată pe unde se poate ieși cel mai rapid din județ. Nu acum, în viitor, evident.

EDITORIAL

Ca la fiecare patru ani, înainte de începerea cursei electorale, stâlpii electrici ai județelor, în special cei din orașe, s-au umplut cu postere cu...

EPIGRAMA ZILEI

Găina bătrână Face ciorba bună, Puica tinerea Face ce vrea ea!   -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...