vineri, martie 29, 2024
AcasăLocal BTCJ urmează să preia toate clădirile fostului Spital Săveni. Este nevoie de...

CJ urmează să preia toate clădirile fostului Spital Săveni. Este nevoie de investiții

Toate clădirile care au aparținut fostului Spital Orășenesc Săveni, aflate în prezent în proprietatea orașului Săveni, vor fi preluate de Consiliul Județean (CJ) în vederea înscrierii în domeniul public al județului Botoșani. Ulterior, acestea vor fi predate Spitalului Județean de Urgență „Mavromati” Botoșani întrucât cei din conducerea spitalului intenționează să extindă specialitățile medicale de urgență existente și să realizeze mai multe investiții pentru extinderea capacităților de asistență medicală.

Situația a apărut după ce în vara lui 2011 fostul spital orășenesc a fost preluat de Spitalul Județean și a devenit secție exterioară, tot atunci fiind realizat și transferul managementului asistenței medicale. Doar că, în baza protocolului încheiat atunci s-au preluat doar personalul și stocurile existente, nu și clădirile și terenurile, care au rămas în proprietatea orașului Săveni. Abia în 2020 administrația locală le-a predat și pe acestea, în folosință gratuită, Spitalului Județean, însă unitatea medicală nu a avut posibilitatea să deruleze investiții majore.

Decizia privind preluarea terenurilor și clădirilor în domeniul public al județului a fost luată luni (n.r. 27 septembrie a.c.), în cadrul ședinței ordinare a CJ. Hotărârea urmează să fie comunicată Consiliului Local Săveni, pentru validarea transferului, conform noului Cod administrativ.

Este vorba de clădirile care găzduiesc Secția Interne , Secția de Obstetrică – ginecologie, cea care găzduiește laboratorul, Secția Primire, blocul alimentar, spălătoria și centrala termică, magazia de alimente, inclusiv punctul de acces (n.r. – poarta). Toate aceste imobile sunt vechi de peste o jumătate de secol, iar trei dintre ele au fost construite în 1880 și au nevoie de reabilitare.

În 2016, un medic la Secţia din Săveni a Spitalului Judeţean de Urgenţă din Botoşani a publicat pe contul său de Facebook un set de fotografii prin intermediul cărora arăta starea de degradare a unităţii medicale. În imagini apăreau spaţii ale spitalului cu geamurile sparte, ziduri degradate, dar şi încăperi pline de gunoaie. De asemenea, în curtea interioară a spitalului au fost fotografiate bănci distruse, vegetaţie sălbatică şi mormane de gunoaie. În 2018, patru medici s-au pensionat, iar în locul lor nu a mai venit nimeni. Ulterior, în iulie 2019, primarul comunei Vorniceni, Toader Leampăr, a murit pe holurile instituției medicale, după ce camera de gardă a unității a fost închisă și a fost consultat de o asistentă. În urma acestei tragedii, conducerea Spitalului Județean a fost amendată cu 5.000 de lei de Direcția de Sănătate Publică Botoșani pentru nerespectarea legislației privind munca în schimburi și a timpului de lucru. Multă vreme, activitatea medicală a fost asigurată de un medic pediatru, care a fost singurul angajat al secției din Săveni, ajutat de medicii Spitalului Județean, care făceau naveta pentru a asigura permanența. Asta pentru că la concursurile organizate pentru angajarea de medici specialiști nu s-a prezentat nimeni.

Atât trecerea clădirilor de la Secția Săveni la CJ și mai apoi către Spitalul Județean, dar și angajarea în vara aceasta a celor trei medici tineri (n.r. – doi specialiști în medicină internă – Cornelia Anca Sarban și Bianca Loredana Toader – și un rezident în anul V la pediatrie, Camelia Silveanu), tot la secția de la Săveni, sunt puse pe seama intervențiilor primarului de Săveni, Relu Târzioru, care face parte din același partid politic cu președintele CJ, Doina Federovici, respectiv PSD. Altfel nu se explică de ce, deși sunt posturi vacante de medic pediatru și la Botoșani, acestea nu au fost scoase la concurs. De altfel, deși în județ există și Unități de Asistență Medico-Socială, aflate în subordinea CJ, majoritatea investițiilor derulate de Consiliul Județean pe această linie se îndreptă spre acele UAMS-uri aflate în comunele conduse de primari PSD.

Spitalul Orășenesc Saveni a fost desființat în 2011, în urma procesului de comasare a unităților spitalicești. În prezent, el funcționează ca secție exterioară a Spitalului Județean de Urgență „Mavromati” și deservește din punct de vedere al necesităților pe linie medicală (analize, internări și prescripții medicale) toți locuitorii din zona orașului Săveni (aproximativ 7.000) și localitățile învecinate.

 

Deja ai votat!
Botoșani
cer fragmentat
16 ° C
16.1 °
14.4 °
57 %
12.1kmh
62 %
vin
19 °
sâm
25 °
Dum
26 °
lun
27 °
mar
18 °

CARICATURA ZILEI

POZA ZILEI

Nici hoții nu-s dezamăgiți și rămâi și tu cu mașina întreagă.

EDITORIAL

În avalanșa de știri, săptămâna trecută una a trecut aproape neobservată. Este vorba de anunțul făcut de Doina Federovici, președinta Consiliului Județean, că nu...

EPIGRAMA ZILEI

Drag mi-a fost calul bălan Și pe badea în Merțan Drag mi-e badea și în car Dacă e ... milionar!   -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...