Recorduri negative în lupta cu Covid

Pentru prima dată în ultimele 10 luni, judeţul are din nou peste 1.200 de cazuri active de coronavirus.

Autoritățile sanitare au raportat duminică faptul că, în ultimele 24 de ore, 124 persoane au fost diagnosticate cu Covid-19 în județ. Cele mai multe, respectiv 64, au fost depistate în municipiul Botoşani. În acest context, rata de infectare a ajuns în municipiu la 4,48 cazuri la mia de locuitori. În municipiul reşedinţă de judeţ, în ultimele 14 zile 532 de persoane au fost diagnosticate cu Covid-19. Practic, este pentru prima dată în acest an şi exact după zece luni, când în municipiul Botoşani se înregistrează atât de multe cazuri active. De asemenea, judeţul nu a mai înregistrat atât de mule cazuri active, peste 1.100, tot din decembrie 2020. Mai exact, pe 11 decembrie, DSP raporta un număr de 1.141 de cazuri active. Recordul a fost în noiembrie, acelaşi an, când au fost raportaţi 1.396 de botoşăneni bolnavi de Covid. În aceste condiţii, medicii se tem că municipiul se îndreaptă spre noi restricţii şi, automat, carantină. Asta ar însemna, din start, închiderea şcolilor şi trecerea la învăţământul online, închiderea sălilor de spectacole, restaurante şi baruri la interior.
Ultima dată când judeţul a înregistrat peste 100 de îmbolnăviri în 24 de ore (în afară de valul patru, din această toamnă) a fost pe 22 martie 2021, însă acea zi a fost singura din primăvară cu un număr din trei cifre la îmbolnăviri, data precedentă fiind 28 decembrie 2020, cu 100 de cazuri.

Incidență aproape de zece în comunele carantinate

Două localităţi din judeţ se află în carantină din cauza numărului mare de bolnavi. Este vorba despre Roma, unde indicele este 9,92 şi Tudora, cu 9,09. Alte 13 localităţi, respectiv Botoşani, Flămânzi, Blândești, Bălușeni, Copălău, Cordăreni, Corni, Curteşti, Dângeni, Mihai Eminescu, Răchiţi, Vlădeni, și Vorona sunt în scenariul roşu. La nivel judeţean incidenţa este de 2,64 de cazuri la mia de locuitori, după ce, în ultimele două săptămâni, peste 700 de persoane au fost confirmate ca fiind infectate cu SARS-CoV-2.

Curtești a ajuns la incidență de carantină!

După cele două comune deja carantinate, o a treia a ajuns la cifre record. Astfel, raportarea de luni a DSP arată o incidență de 6,23 cazuri la mia de locuitori. Practic, în prezent 37 de persoane domiciliate în comuna lipită de Botoșani sunt infectate cu SARS-CoV-2. CJSU urmează să decidă, în perioada următoare, măsurile care se impun și pentru comuna Curtești.

Nu mai puțin de opt vieți luate de noul virus

În ultimele 24 de ore au fost înregistrate opt decese din cauza Covid-19. Este vorba despre pacienti internați în spital, cu vârsta de peste 60 de ani, nevaccinați.

De la debutul pandemiei până în prezent, 16.017 botoșăneni au fost diagnosticați cu Covid-19. Dintre aceștia, 13.964 s-au vindecat, iar alți 773 au pierdut lupta cu boala. În prezent, la nivelul județului sunt 1.209 de cazuri active. Dintre acestea, 532 sunt din municipiul Botoșani.

– Tudor CHIRIAC

Deja ai votat!