Curteşti, Băiceni şi Mănăstirea Doamnei intră de miercuri în carantină (video)

Comitetul Județean pentru Situații de Urgență a decis, marţi, carantinarea a trei sate din comuna Curteşti. Este vorba despre satele Curteşti, Mănăstirea Doamnei şi Băiceni din comuna Curteşti.

Dcizia vine după ce incidența cazurilor de Covid a ajuns la 6,23 cazuri la mia de locuitori în comuna Curteşti.

Decizia unanimă a autorităților a fost ca cele trei sate să intre în carantină timp de 14 zile, începând de miercuri, 29 septembrie, ora șase dimineața.

Jandarmii și polițiștii botoșăneni vor asigura perimetrele carantinate pentru a se respecta deciziile luate de CJSU.

Ce restricţii aduce carantina

În localităţile aflate în carantină este strict interzisă intrarea/ieşirea din zona carantinată prin alte zone şi căi de acces în afara celor deschise circulaţiei publice, pe drumurile judeţene, comunale şi forestiere.

Circulaţia şi staţionarea în spaţii publice a persoanelor este interzisă, cu excepţia motivelor bine justificate, numai pe baza declaraţiei pe proprie răspundere, legitimaţiei de serviciu sau a adeverinţei eliberate de angajator, iar masca este obligatoerie peste tot. În intervalul orar 05.00-20.00, oamenii pot merge la cumpărături, la vaccinare, în interes profesional, pentru asistență medicală, în scop umanitar, voluntariat, pentru realizarea de activități agricole, pentru achiziția, service-ul, efectuarea ITP sau alte operațiuni de întreținere a vehiculelor, ori alte motive temeinic justificate, precum îngrijirea/însoțirea copiilor/membrilor de familie, îngrijirea unei rude/afin sau persoane aflată în întreținere, asistența persoanelor vârstnice, bolnave sau cu dizabilități ori deces al unui membru de famili, în vederea obținerii de documente ori pentru îngrijirea unei proprietați, dar numai pe bază de declarație pe proprie răspundere.

În schimb, pentru intervalul orar 20.00-05.00, circulația persoanelor în afara locuinței este interzisă, cu mici excepții asemănătoate cu cele din starea de urgență (serviciu, cazuri medicale, asistență socio-medicală)

Pentru verificarea motivului deplasării în interes profesional, persoanele sunt obligate să prezinte, la cererea personalului autorităților abilitate, legitimația de serviciu sau adeverința eliberată de angajator ori o declarație pe propria răspundere.

Cei vaccinaţi pot circula

De menţionat este că, potrivit unor modificări aprobate la finele săptămânii trecute, persoanele vaccinate pot circula şi în perioada în care celelalte sunt vizate de restricţii, cu condiţia să prezinte certificatul verde. Persoanele imunizate pot participa şi la evenimente sportive, chiar dacă în localitatea respectivă indicele de infectare trece de 6 la mie.

Iată mai jos actul cu decizia oficială si planul de măsuri.

PROIECT de HCJSU nr. 70 din 28.09.2021

Deja ai votat!