Legea pensionării la 70 de ani a fost adoptată

Plenul Senatului a adoptat, luni, proiectul iniţiat de Guvern care permite persoanelor care ating vârsta de pensionare să rămână să muncească. Astfel, angajaţii care îşi desfăşoară activitatea în baza unui contract individual de muncă, a unui raport de serviciu sau a unui act de numire în funcţie şi care îndeplinesc condiţiile de pensionare pot continua activitatea, la cerere, până la împlinirea vârstei de 70 de ani.
Însă, aceștia nu vor putea cumula pensia cu salariul. Munca până la 70 este opțională, nu obligatorie, și proiectul este destinat celor care iau salariu mai bun decât pensia și vor să își continue activitatea. De asemenea, persoanele care vor să continue munca au nevoie și de acceptul angajatorului.
De asemenea, s-a propus ca persoanele care continuă activitatea să poată solicita înscrierea la pensie şi anterior împlinirii vârstei de 70 de ani. Cererea de încetare a activităţii în vederea pensionării se depune la unitatea angajatoare cu 60 de zile calendaristice înainte de data de la care persoana solicită pensionarea, potrivit flux24.ro.
Pentru a intra în vigoare, acesta trebuie adoptat de Camera Deputaților, promulgat de președintele țării și publicat în Monitorul Oficial.
Deja ai votat!