Tot mai mulţi elevi botoşăneni trimişi acasă de coronavirus

Numărul elevilor care fac ore de acasă a crescut foarte mult. Datele centralizate de conducerea Inspectoratului Şcolar Judeţean arată că începând de astăzi, 28 septembrie, 3.432 de elevi fac ore online. Potrivit celor precizate de Irina Telişcă, inspector şcolar şi purtător de cuvânt în cadrul IŞJ, sunt 180 de clase din 36 de unităţi de învăţământ, unde prezenţa fizică la ore a fost înlocuită cu activitatea derulată prin intermediul tehnologiei. Dintre cele 36 de unităţi de învăţământ, 21 sunt din municipiul Botoşani.

Penultima centralizare indica un număr de 1.161 de elevi (41 de clase) care nu mai merg la şcoală din cauză că în clasele lor au fost depistaţi elevi cu Covid. Dacă se merge în acest ritm, oficialii din educaţie estimează că nu mai este mult până când toţi elevii botoşăneni vor învăţa de acasă.

Datele se actualizează de către directorii unităţilor de învăţământ şi se transmit la Ministerul Educaţiei în fiecare zi de miercuri”, a mai spus Irina Telişcă.

Liviu Axinte, liderul Ligii Sindicatelor din Învăţământ, a apreciat că nu este exclus ca în aproximativ două săptămâni toate unităţile de învăţământ din municipiul Botoşani să treacă în mediul online. Referindu-se la starea de spirit a angajaţilor din sistemul educaţional, liderul LSI a afirmat „suntem speriaţi însă mergem mai departe, aşa cum se poate”.

„Contextul epidemiologic ne obligă să închidem rând pe rând şcolile”

Ada Macovei, inspector şcolar general, a declarat că s-a ajuns în această situaţie din cauză că, deşi în şcoli se respectă măsurile de siguranţă, nu acelaşi lucru se întâmplă „pe stradă, în familii sau în alte locuri”. Potrivit oficialului, sunt situaţii în care şi cadre didactice sunt carantinate şi atunci trebuie să facă ore online pentru că nu sunt cadre care să le înlocuiască la catedră. „Trecerea în online este ultima noastră soluţie, dar, decât să se îmbolnăvească mulţi copii şi adulţi şi să nu mai fie locuri în spitale, mai bine trecem în online. Contextul epidemiologic ne obligă să închidem rând pe rând şcolile. Şi asta în condiţiile în care în şcoli sunt respectate măsurile impuse de actuala criză sanitară. În şcoli avem circuitele de intrare – ieşire, dezinfectanţi, copiii şi profesorii poartă mască. Nu am avut nici un caz în care să se spună că avem vreun profesor care refuză purtarea măştii”, a mai spus Ada Macovei.

O clasă se închide pentru 14 zile dacă apare un singur caz de Covid printre elevi. Cei care doresc să se testeze şi au rezultat negativ pot reveni la şcoală după opt zile.

Deja ai votat!