Control la culegătorii de fructe și plante din păduri. Mii de kilograme de trufe recoltate din județ

trufe

Garda de Mediu Botoșani a verificat, în urmă cu circa două săptămâni, Direcția Silvică Botoșani, dar și două firme care recoltau trufe, nuci și plante medicinale din pădurile aflate pe raza județului Botoșani. Controlul a avut loc după ce autoritatea competentă pentru protecția mediului, în baza studiilor de evaluare pentru anul 2021, a emis autorizații pentru recoltarea a 2.625 kg trufe și 562.400 kg alte plante din flora spontană a județului Botoșani, aici fiind incluse și plantele medicinale (n.r. – 150.000 kg măceș fructe, 28.000 kg flori soc, 24.000 kg tei flori, frunze, etc și 250.000 kg nuci, precum și alte plante).

 

Verificările au avut loc în perioada 19 iulie – 15 septembrie a.c., iar controlul a arătat că atât persoanele juridice, cât și instituția care a scos la licitație acele activități, au respectat condițiile prevăzute în autorizațiile emise.

Potrivit legii, constituie contravenții și se sancționează cu amendă de la 5.000 lei la 10.000 lei, pentru persoane fizice, și de la 30.000 lei la 60.000 lei pentru persoane juridice, desfășurarea de activități de recoltare, capturare și/sau de achiziție și comercializare pe piața internă a plantelor și animalelor din flora și fauna sălbatică, terestră și acvatică, sau a unor părți ori produse ale acestora, în stare vie, proaspătă ori semiprelucrată, de persoane fizice sau juridice neautorizate de autoritățile publice teritoriale pentru protecția mediului.

În cazul trufelor, recoltarea trebuie să se facă în anumite condiții speciale. Astfel, ciupercile considerate drept „aurul negru al pădurilor” cresc în pământ, la adâncime de circa 10 – 15 centimetri (n.r. – nu la nivelul solului ca celelalte ciuperci), iar la recoltare ele trebuie extrase prin răsucire, așa încât planta să nu fie distrusă. Ele sunt recoltate cu ajutorul unor câini dresați, care reușesc să simtă mirosul lor.

Trufele sunt uscate mai apoi și vândute în general la export, la prețuri considerabile, fiind considerate drept un condiment. Din cauza gustului puternic, ele nu se consumă în cantități mari, ci sunt răzuite sau tăiate în felii extrem de subțiri. Interesul uriaș pentru aceste ciuperci a dus la apariția așa-zișilor „braconieri”, care încearcă să recolteze trufele ilegal din păduri. Garda de Mediu urmărește aceste activități tocmai pentru a proteja culturile existente întrucât trufele se dezvoltă doar în anumite zone, de regulă în pădurile de stejar, și în anumite condiții meteo-climatice.

 

Deja ai votat!