Procesul vizând CA-ul de la Eltrans se mută la altă instanţă

Aşteptat cu interes, primul termen al procesului prin care primarul Cosmin Andrei şi deliberativul local solicită anularea procedurii de anul trecut, de selecţie a administratorilor Eltrans, nu a adus o clarificare a situaţiei. Şi asta pentru că procesul a fost mutat la altă instanţă. „Admite excepţia necompetenţei materiale procesuale a Secţiei a II-a Civile. Declină cauza spre soluţionare Secţiei de Contencios Administrativ şi Fiscal din cadrul Tribunalului Botoşani. Fără cale de atac” – aceasta este decizia completului de judecată la termenul din 27 septembrie.

Practic, acest proces se mută la instanţa de contencios administrativ, instanţă la care s-a adresat şi prefectul Dan Nechifor, cu solicitarea de a fi anulată hotărârea CL din aprilie 2021, de numire a administratorilor provizorii.

Eltrans nu are Consiluu de Adminsitraţie din octombrie 2020. De atunci, la conducerea societăţii de transport local s-a aflat doar directorul Victor Ivănescu. Mandatul acestuia s-a încheiat pe 15 septembrie, însă a fost prelungit cu o lună.

În această lună a fost votat un CA provizoriu

Pe 20 septembrie 2021, în deliberativul local a fost votat un Consiliu de Administraţie provizoriu, din care fac parte Cătălin Ursu, Vasile Ciocan, Elena Paula Cojocariu – Berenţan, Ana Meda Florea şi Simion Drelciuc. Practic, în afară de Cătălin Ursu, ceilalţi membri sunt cei votaţi şi în luna aprilie 2021. Cătălin Ursu îl înlocuieşte pe Cătălin Pădurariu.

Consilierii liberali nu au participat la vot şi au părăsit sala de şedinţe. Ulterior şi viceprimarul Liviu Toma a anunţat că nu participă la vot, motivând că aşteaptă deciziile instanţei. S-a trecut la votul secret, noul CA întrunind 13 voturi, 11 date de consilierii PSD şi două de cei de la USR.

Hotărârea de CL a fost comunicată Prefecturii şi, după cinci zile de la comunicare, ar urma să se întrunească Adunarea Generală a Acţionarilor, din care fac parte viceprimarul Bogdan Buhăianu şi Călin Bosovici, pentru ca noii administratori să poată să-şi înceapă activitatea. Noul CA ar urma să aibă un mandat până la finalizarea proceselor din instanţă.

Lupta politică din CL a generat o situaţie fără precedent

Nu mai este un secret pentru nimeni faptul că Eltrans a ajuns în această situaţie din cauza contrelor politice din deliberativul local. Consilierii municipali nu au ajuns la un consens în privinţa administratorilor Eltrans. În luna iulie, prefectul Dan Nechifor a solicitat în instanţă anularea Hotărârii 120, adoptată de Consiliul Local Botoşani în şedinţa din 14 aprilie 2021, având ca obiect împuternicirea reprezentanţilor Municipiului Botoşani în Adunarea Generală a Acţionarilor a Eltrans, în vederea demarării procedurii de selecţie şi de numire a administratorilor provizorii. Iniţial, Prefectura a solicitat revocarea hotărârii din 14 aprilie, însă, cum acest lucru nu s-a întâmplat, instituţia s-a adresat instanţei.

În toamna anului trecut a fost încheiată procedura de selecţie a noilor administratori, firma care a făcut selecţia propunând municipalităţii ca membri în CA să fie Carmen Achiţei, Victor Ivănescu, Cristian Hriţcu, Serghi Cracană şi Adrian Poclid. Cei cinci nu au fost doriţi în structura de conducere a Eltrans pe motiv că sunt liberali.

Deja ai votat!