sâmbătă, aprilie 20, 2024
AcasăLocal BTBotoşănenii care merg în Anglia au nevoie începând de astăzi de paşaport

Botoşănenii care merg în Anglia au nevoie începând de astăzi de paşaport

Cartea de identitate nu va mai putea fi utilizată pentru a intra în Regatul Unit, începând de astăzi, informează Agerpres. Astfel, Marea Britanie cere începând de acum cetăţenilor europeni sau elveţieni să prezinte un paşaport. „Dacă nu aveți pașaport este posibil să vi se refuze intrarea”, avertizează Ambasada României în Regatul Unit al Marii Britanii şi Irlandei de Nord.

Conform informațiilor comunicate de autoritățile britanice, cetățenilor europeni nerezidenți în Regatul Unit care nu vor respecta noile reguli li se va interzice accesul pe teritoriul britanic. Cetățenii europeni care intră sub incidența Programului de Înregistrare a Cetățenilor UE (EU Settlement Scheme) vor putea să călătorească folosind cartea națională de identitate valabilă, până la data de 31 decembrie 2025 (cu condiția ca aceasta să fie înregistrată ca document de călătorie în contul personal UK Visas and Immigration – UKVI – creat pentru înscrierea în EUSS).

Cei care vor să muncească în UK au nevoie de viză 

Cetățenii români nerezidenți pot călători spre/tranzita prin Regatul Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord în scop turistic/vizită, pentru șederi de scurtă durată, pentru o perioadă de până la 6 luni într-un an, fără a necesita o viză de intrare. Cu toate acestea, cei care doresc să muncească în cele 6 luni trebuie să obțină, în prealabil, o viză de intrare.

Totodată, cetățenii români nerezidenți care doresc să se deplaseze pe teritoriul Regatului Unit pentru o perioadă mai mare de șase luni (pentru activități de muncă, pentru studii etc.) au nevoie, începând cu data de 1 ianuarie 2021, de o viză de intrare eliberată de autoritățile britanice, în conformitate cu sistemul de imigrație bazat pe puncte (point-based immigration system – PBS).

Autoritățile britanice recomandă persoanelor care au mențiuni înscrise în cazierul judiciar, precum și persoanelor cărora le-a fost refuzată în trecut intrarea pe teritoriul Regatului Unit, depunerea unei cereri pentru obținerea vizei și pentru deplasările de scurtă durată (sub 6 luni), potrivit informațiilor comunicate prin intermediul portalului dedicat.

Mai multe informații pot fi găsite aici.

Britanicii vor să se ferească de persoanele care abuzează de sistem 

Ministerul britanic de Interne a afirmat într-un comunicat de presă că schimbarea are ca scop „să împiedice grupurile criminale organizate şi alte persoane să abuzeze de sistem”, deoarece cărţile de identitate constituie, potrivit acestuia, un document „nesecurizat”.

Conform datelor oficiale, 48% din documentele false detectate în 2020 la frontiera britanică erau cărţi de identitate europene sau elveţiene. Aceste documente sunt „mai uşor de falsificat decât paşapoartele”, a subliniat ministerul, iar unele „nu conţin date biometrice”.

„Trebuie să reprimăm cu vigoare infractorii care încearcă să intre ilegal în ţara noastră folosind documente false”, a declarat ministrul de interne, Priti Patel, în comunicat.

„Punând capăt utilizării acestor cărţi de identitate nesecurizate, ne consolidăm frontiera şi răspundem voinţei poporului de a prelua controlul sistemului nostru de imigraţie”, a adăugat ea.

Noua măsură, anunţată în urmă cu un an, face parte dintr-un vast plan de imigraţie care marchează o înăsprire promisă în cadrul Brexitului. Priti Patel cataloghează noua măsură drept „dură faţă de cei care încearcă să abuzeze de sistem şi corectă pentru cei care respectă regulile”.

Deja ai votat!
Botoșani
cer fragmentat
14 ° C
16.5 °
13.6 °
44 %
5.1kmh
71 %
sâm
14 °
Dum
14 °
lun
6 °
mar
13 °
mie
19 °

CARICATURA ZILEI

POZA ZILEI

În vremurile astea de război e mai bine să fii prevăzător și să umbli cu casa la tine.

EDITORIAL

În urmă cu ceva timp, la o oră de maximă audiență, un important post de televiziune național ne aducea la cunoștință – în urma...

EPIGRAMA ZILEI

Contrar zicalei consacrate Eu aș descrie-o în alt mod: Are picioare scurte, poate Dar sigur e ... miriapod!   -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...