Acțiuni derulate de forțele de ordine pentru combaterea pandemiei

foto arhivă - polițiștii fac verificări inclusiv în restaurante

Weekend-ul trecut (n.r. 2-3 octombrie a.c.), polițiștii botoșăneni au desfășurat mai multe acțiuni de informare și prevenire în contextul stării de alertă, pentru promovarea măsurilor de prevenire și limitare a răspândirii infectării cu virusul Sars-Cov-2. Astfel, polițiști din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean (IPJ) Botoșani, sprijiniți de jandarmi și polițiști locali, au acționat pe raza întregului județ, pentru verificarea respectării de către cetățeni a restricțiile impuse în contextul prevenirii infectării cu virusul Sars-Cov-2.

„Portul măștii de protecție este în continuare obligatoriu în spațiile publice închise, mijloacele de transport în comun, la locul de muncă, spații comerciale, precum și în spații publice deschise, cum ar fi, piețe, târguri, spațiile comerciale, stații pentru transportul în comun. Totodată, având în vedere măsurile stabilite prin Hotărârea nr. 75 din 3 octombrie a.c. a Comitetului Județean pentru Situații de Urgență Botoșani, precizăm faptul că, operatorii economici își vor desfășura activitatea în funcție de rata de incidență cumulată la 14 zile, în care se afla localitatea din care fac parte”, a arătat Delia Nenișcu, purtător de cuvânt în cadrul IPJ Botoșani.

Astfel, operatorii economici, inclusiv organizatorii de evenimente, au obligația să cunoască rata de incidența cumulată la 14 zile a localității de care aparțin și să permită accesul la evenimente sau în interiorul localurilor a persoanelor care respectă prevederile legale, după caz. Prin urmare, accesul se va face pe mai multe criterii. Vor avea acces persoanele vaccinate împotriva virusului SARS-Cov-2 și pentru care au trecut 10 zile de la finalizarea schemei complete de vaccinare. Cei care nu sunt vaccinați trecuie să prezinte rezultatul negativ al unui test RT-PCR pentru infecția cu virusul SARS-Cov-2, nu mai vechi de 72 de ore, sau rezultatul negativ certificat al unui test antigen rapid pentru infecția cu virusul SARS-Cov-2 nu mai vechi de 48 de ore. Totodată, vor avea acces și persoanele care se află în perioada cuprinsă între a 15-a zi și a 180-a zi ulterioară confirmării infectării cu virusul SARS-Cov-2.

„Reamintim că certificarea vaccinării și a trecerii prin boală se face prin scanarea codului QR de pe certificatul digital al Uniunii Europene privind COVID 19 folosind secțiunea –Verificare reguli interne- din aplicația mobilă –Check DCC- pentru verificarea autenticității, valabilității și integrității certificatului”, a adăugat Delia Nenișcu.

Reprezentanții IPJ Botoșani spun că, în perioada următoare, forțele de ordine vor acționa în sistem integrat cu celelalte instituții cu atribuții de control, pentru verificarea respectării măsurilor impuse de autorități, fiind vizate zonele aglomerate, restaurante, baruri, terase, precum și mijloacele de transport, scopul acestor activități fiind prevenirea răspândirii noului coronavirus.

 

Deja ai votat!