spot_img
sâmbătă, aprilie 27, 2024
AcasăLocal BTAmenzi date pentru garaje construite fără autorizaţie

Amenzi date pentru garaje construite fără autorizaţie

Ridicarea unor construcţii fără autorizaţie continuă să dea de lucru poliţiştilor locali responsabili cu disciplina în construcţii. În ultimele luni, aceştia au constatat că se construiesc nu numai case fără autorizaţie, ci şi garaje.

Un botoşănean şi-a construit un garaj în zona Tulbureni, fără a solicita certificat de urbanism şi autorizaţie de construire de la primărie. Un control efectuat în zonă, la începutul lunii iunie, de către poliţiştii din cadrul Biroului Disciplina în Construcţii a evidenţiat faptul că botoşăneanul nu avea forme legale pentru garaj. În acest context poliţiştii l-au amendat şi au dispus oprirea lucrărilor până la obţinerea autorizaţiei de construire, dacă condiţiile urbanistice permit acest lucru. În caz contrar, proprietarul garajului trebuia să dezafecteze construcţia până la 30 septembrie 2021.

La această dată, neducerea la îndeplinire a măsurilor dispuse va conduce la întocmirea documentaţiei necesare în vederea sesizării instanţelor de judecată, pentru desfiinţarea construcţiei realizate ilegal”, se arată într-un raport întocmit de conducerea Poliţiei Locale.

Garaj demolat pe Calea Naţională 

Un alt garaj a fost ridicat, tot fără autorizaţie, pe Calea Naţională 61. După verificările poliţiştilor locali, proprietarul garajul s-a conformat, a demolat construcţia şi a adus terenul la forma iniţială.

Recomand tuturor botoșănenilor care intenționează să construiască un imobil de locuit sau altă destinație, un gard, o anexă gospodărească să solicite la Serviciul Urbanism din cadrul Primăriei Botoșani, în primă fază eliberarea unui certificat de urbanism. Prin acest document se va informa solicitantul ce avize și alte acorduri sunt necesare, pentru întocmirea proiectului tehnic, în vederea obținerii autorizației la construire.  Este normal să se respecte acești pași și să se contacteze un proiectant autorizat decât să se ajungă ulterior în situația desființării unor construcții realizate ilegal. Obținerea autorizației ulterior efectuării lucrărilor se poate realiza doar dacă condițiile urbanistice permit, dacă lucrarea în cauză nu a intrat pe domeniul public sau nu afectează vecinii, dar nu absolvă pe nimeni de măsura administrativă constând în amendă”, a declarat viceprimarul Liviu Toma, cel care coordonează activitatea Poliţiei Locale.

Amenzi mari pentru nerespectarea legislaţiei 

În domeniul disciplinei în construcţii, cuantumul amenzilor este de la 1.000 lei la 100.000 lei pentru executarea sau desfiinţarea lucrărilor de construcţie fără autorizaţie, respectiv de la 5.000 lei la 20.000 lei pentru executarea lucrărilor de construire cu nerespectarea autorizaţiei.

Constatarea contravențiilor se realizează de către Poliția Locală, prin Biroul disciplina în construcții. Odată cu aplicarea amenzii se dispune oprirea executării lucrărilor, încadrarea lucrărilor în prevederile autorizaţiei de construire sau desfiinţarea lucrărilor executate fără autorizaţie de construire sau cu nerespectarea prevederilor acesteia, într-un termen stabilit în procesul verbal.

Poliţia Locală a primit sute de sesizări în ultimii ani

Anul trecut, Biroul disciplina în construcţii a soluţionat şi răspuns la 379 sesizări şi adrese, aplicând 19 sancţiuni la Legea privind autorizarea executării lucrărilor de construcţii, în cuantum de 29.900 lei.

În 2019, poliţiştii locali din cadrul Biroului disciplina în construcţii au efectuat 152 de misiuni de control, fiind rezolvate 491 sesizări şi adrese repartizate spre soluţionare.

Urmare celor 152 verificări efectuate pe raza municipiului Botoşani, au fost depistate 59 lucrări de construire executate fără autorizaţie de construire, sau cu nerespectarea prevederilor acesteia, aplicându-se sancţiuni în cuantum de 134.500 lei. De asemenea, au fost întocmite opt documentaţii în vederea sesizării organelor de urmărire penală”, a declarat Ioan Onuţu, directorul Poliţiei Locale.

Deja ai votat!
Botoșani
cer fragmentat
4.3 ° C
4.3 °
4.3 °
81 %
1.3kmh
66 %
sâm
19 °
Dum
21 °
lun
21 °
mar
21 °
mie
20 °

CARICATURA ZILEI

POZA ZILEI

Cei de la spital au blocat accesul pentru maşinile ce încurcă pompierii ca să iasă şi ei măcar o dată bine la simularea de...

EDITORIAL

Dintre toți politicienii de top ai României de azi, Marcel Ciolacu este, fără îndoială, un personaj aparte care a înțeles cel mai bine ce...

EPIGRAMA ZILEI

Ne țin calea, mai mult goale, Cu sânii în vânt, frivoli, Unele ne bagă-n boale, Altele în ... boli!   -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...