Licitaţie pentru extinderea Cimitirului Eternitatea

Astăzi, 8 octombrie, a fost postat pe Sistemul Electronic de Achiziţii Publice anunţul vizând Extinderea Cimitirului Eternitatea – etapa I. Valoarea contractului este de 4.517.810 de lei, data limită de depunere a ofertelor fiind 28 octombrie, ora 15:00.

Municipiul Botoşani se confruntă cu o acută lipsă de locuri de înhumare în ambele cimitire ale oraşului. Singura posibilitate de rezolvare a problemei este extinderea Cimitirului Eternitatea, pe terenul proprietate a Consiliului Local. Terenul în suprafaţă de 77.928 de metri pătraţi este adiacent vechiului cimitir şi, prin lucrări de sistematizare, se poate alipi construcţiei existente. Etapa I se referă la o suprafaţă de 55.600 de metri pătraţi. Acest teren se află într-o zonă nesistematizată şi, prin lucrări de protecţie cu arbori, arbuşti se poate amenaja o aripă a cimitirului existent”, se arată în documentaţie.

Contractul include: lucrări de sistematizare pe verticală a terenului, lucrări generale de construcţie reţea de apă – canal, lucrări reţea electrică, lucrări de montare a sistemelor tehnice de alarmare contra efracţiei.

Proiectul iniţial a fost refăcut

Actuala conducere a primăriei a decis să refacă proiectul tehnic, în condiţiile în care valoarea totală a investiţiei era de 18.247.339 de lei, din care construcţii plus montaj 17.668.714 de lei. Acesta a fost motivul pentru care, ani la rând, acest proiect a fost amânat. Edilii au tot motivat că investiţia are o valoare foarte mare, imposibil de acoperit cu fonduri de la bugetul local.

În momentul în care am venit în primărie şi am preluat de la domnul primar această sarcină privind înfiinţarea unui nou cimitir din cauza lipsei locurilor de veci, am cerut proiectul şi am văzut o sumă foarte mare pentru amenajarea acestui cimitir, aproximativ 3,2 milioane de euro plus TVA”, declara la începutul acestui an viceprimarul Bogdan Buhăianu. După revizuire, valoarea proiectului a scăzut la aproximativ 1,3 milioane de euro.

Despre extinderea Cimitirului Eternitatea se vorbeşte din 2013

În iunie 2013, Primarul Ovidiu Portariuc anunţa că municipalitatea a obţinut acceptul Ministerului Agriculturii pentru preluarea a şapte hectare de teren aflate lângă Cimitirul Eternitatea. Anii au trecut şi extinderea Cimitirului Eternitatea a rămas la faza de intenţie.

În anul 2016, Cătălin Flutur a revenit la conducerea primăriei şi a anunţat că vor fi urgentate procedurile pentru extinderea Cimitirului Eternitatea. În bugetul pe anul 2018 au fost alocaţi 170.000 de lei pentru întocmirea documentaţiei şi lucrările la Extinderea Eternitatea, dar nu s-a întâmplat nimic. În 2019,  extinderea cimitirului a fost prinsă doar ca poziţie bugetară, suma alocată fiind de 1.000 de lei. În toamna anului 2019 a fost desemnată firma care a întocmit proiectul tehnic pentru extindere. În august 2020, consilierii municipali au aprobat încă un proiect de hotărâre vizând indicatorii tehnico- economici pentru această investiţie.

Deja ai votat!