Încă o comună se pregăteşte de carantină

După Suliţa încă o comună din judeţ se pregăteşte de carantină. Astfel potrivit raportului făcut de Institutul Naţional de Sănătate Publică (INSP) comuna Cristeşti a ajuns la un scor de 90 de puncte în calculul făcut de autorităţi în privinţa gradului de infectare şi răspândire a bolii în comună, dar şi a focarelor sau gradului de asistenţă medicală, iar în acest context s-a luat decizia carantinării.

Standardele INSP spun că o zonă se carantinează la peste 65 de puncte, iar comuna Cristeşti a ajuns la un punctaj de 90, cu o rată de infectare de 7,57 cazuri la mia de locuitori. Cele mai multe puncte în astfel de cazuri se obţin pentru rata mare de infectare, trendul ascendent din ultimele 14 şi şapte zile, şi pentru faptul că majoritatea cazurilor sunt din comunitatea respectivă şi nu sunt focare. Astfel, Centrul Judeţean de Conducere şi Coordonare a Intervenţiei (CJCCI) Botoşani, a solicitat, în cursul zilei de luni, mai multe informaţii şi acte, urmând ca decizia să fie luată în zilele imediat următoare, trendul fiind în continuare în creştere pentru comuna Cristeşti, unde se va ajunge la aproape 9 cazuri la mia de locuitori.

Decizie amânată în municipiu

La Botoşani, în schimb, unde rata de infectare este de 8,33 de cazuri la mie, ceea ce se traduce prin aproape 1.000 de persoane bolnave de covid la ora actuală, autorităţile au amânat luarea unei decizii, sperând că în această săptămână trendul va fi unul descrescător. Cu toate acestea, punctajul dat de INSP este de 87 de puncte, municipiul fiind carantinabil, din punct de vedere al autorităţilor centrale.

Conform legii, însă, carantinarea este în responsabilitatea autorităţilor locale, care doar fac propunerea către Departamentul pentru Situaţii de Urgenţă, care o avizează. Potrivit prefectului Dan Nechifor, situaţia din municipiu urmează să fie reanalizată în această săptămână pentru a se vedea dacă se ia sau nu o decizie.

Deja ai votat!