APIA a efectuat plățile pentru apicultorii botoșăneni

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) Botoșani a efectuat plățile către beneficiarii Programului Naţional Apicol (PNA) pentru anul 2021. În cadrul PNA 2021, la APIA au fost depuse 135 cereri, iar suma aprobată la plată a fost de 1,027,155.10 lei.

„Programul Naţional Apicol pentru perioada 2020 – 2022 are drept scop îmbunătățirea producției și comercializării produselor apicole prin acordarea apicultorilor de sprijin financiar”, au transmis reprezentanții instituției.

Acțiuni finanțate prin PNA

Acțiunile finanţate prin Programul Naţional Apicol în anul 2021 sunt următoarele: Asistenţă tehnică pentru apicultori şi organizaţiile de apicultori. Aceasta presupune consultanță în apicultură, promovarea apiculturii şi a produselor apicole, organizarea de cursuri de perfecționare în apicultură, achiziția de către formele asociative de echipament pentru procesarea cererii și achiziția de către formele asociative de echipament pentru ambalarea mierii.

Altă acțiune finanțate sunt combaterea agresorilor şi a bolilor specifice stupilor, în special a varoozei- achiziţionarea de medicamente pentru tratarea varoozei şi nosemozei.

„De asemenea, sunt finanțate și următoarele acțiuni: raţionalizarea transhumanţei / stupăritului pastoral și măsuri de asistenţă pentru repopularea şeptelului apicol din Uniune: achiziţionarea de cutii în vederea înlocuirii cutiilor uzate în urma deplasării în pastoral;Achiziţionarea de accesorii apicole: colector polen, colector propolis, uscător polen, încălzitor miere, topitor de ceară, maturator; achiziţionarea de unelte apicole si echipamente de protecţie-echipament apicol de protecție, afumător, daltă apicolă, furculiță pentru descăpăcit, cuțit pentru descăpăcit, sită filtrare miere, achiziţionarea de mijloace de transport apicol fără autopropulsie –remorci/pavilioane apicole şi mijloace fără autopropulsie de
încărcare–descărcare a stupilor în pastoral”, au mai transmis reprezentanții instituției.

Printre acțiunile finanțate se află și cea de măsuri de asistenţă pentru repopularea şeptelului apicol din Uniune și îmbunătăţirea calităţii produselor în vederea unei mai bune valorificări a produselor pe piaţă -decontarea analizelor fizico-chimice/reziduuri care să ateste calitatea mierii.

Deja ai votat!