Procedură cu încetinitorul pentru dotarea şcolilor cu echipamente de protecţie

Deşi suntem în pandemie de aproape doi ani şi ne aflăm în plin val patru autorităţile încă se chinuiesc cu aprobarea proiectelor prin care şcolile să fie dotate cu echipamente de protecţie necesare în contextul pandemiei. Astfel, consilierii municipali botoşăneni au aprobat ieri, 12 octombrie, Proiectul „EDUSIG – Educaţie în siguranţă în Municipiul Botoşani”, pentru care s-au făcut demersuri încă de anul trecut.

Obiectivul general al demersului îl reprezintă consolidarea capacităţii de reacţie la criza de sănătate publică generată de răspândirea noului coronavirus la nivelul unităţilor de învăţământ din municipiu, prin investiţii punctuale în echipamente de protecţie/dispozitive medicale necesare la nivelul unităţilor de învăţământ, investiţii absolut necesare pentru consolidarea capacităţii de reacţie la criza Covid – 19. Astfel, finanţarea va acoperi necesarul de echipamente de protecţie/ dispozitive medicale pentru toate cele 44 de unităţi de învăţământ din municipiu, respectiv 19 grădiniţe, 12 şcoli şi 13 licee.

În urma centralizării informaţiilor din şcoli, a rezultate că este nevoie de 434 de covoare antibacteriene, 78 de lămpi UV 38W, 213 porţi de acces cu măsurarea temperaturii, 250 de staţii de dezinfectare mâini, peste două milioane de măşti de protecţie, 28.818 de bucăţi dezinfectant mâini, 33.374 de bucăţi de dezinfectant suprafeţe.

Valoarea totală a acestui proiect este de 7.847.169 de lei, inclusiv TVA, finanţarea urmând a fi asigurară integral din fonduri europene nerambursabile (FEDR).

Proiect demarat anul trecut 

Un proiect similar a fost aprobat şi în urmă cu aproximativ un an, mai exact pe 26 noiembrie 2020 şi tot atunci a fost solicitată şi finanţarea. Urmare a clarificărilor solicitate de Autoritatea de Management pentru Programul Operaţional Infrastructură Mare, a fost necesară modificarea prin vot a hotărârii de anul trecut.

„Noi am solicitat finanţarea în noiembrie anul trecut, dar cam atât durează evaluarea pentru că au fost foarte multe proiecte depuse la nivel central. Încă evaluarea a mers repede, de obicei durează cam doi – trei ani. Estimăm că vom semna contractul de finanţare în luna noiembrie. După aceea va urma etapa de achiziţii. De la semnarea contractului de finanţare, trebuie să finalizăm achiziţia şi să distribuim toate echipamentele în şcoli în maxim şase luni”, a explicat un oficial din Primăria Botoşani.

Municipalitatea a depus proiectul „EDUSIG” în cadrul Programului Operaţional Infrastructură Mare 2014 – 2020, axa prioritară Protejarea sănătăţii populaţiei în contextul pandemiei cauzate de Covid – 19.

Deja ai votat!