Copilă în stare gravă după o poftă de must

O adolescentă din judeţ ar putea rămâne cu sechele pe viaţă din cauza unui incident cumplit.

Tânăra, în vârstă de doar 17 ani, din Botoşani, a dorit să bea o gură de must dintr-o sticlă pe care o avea în casă. Băutura a fermentat, însă, atât de mult încât în interior s-a creat o presiune foarte mare. În momentul în care fata a luat dopul, a dus sticla imediat la gură pentru a bea, însă lichidul a ieşit cu o presiune foarte puternică, iar jetul i-a provocat leziuni la nivelul gâtului.

Fata a fost dusă imediat la spital, cu o ambulanţă, solicitată de familia ei. La spital, medicii au decis transferul acesteia la Iaşi cu o ambulanţă cu medic. „Pacienta a suferit o ruptură de esofag, cu pneumomediastin. A fost stabilizată, ulterior fiind transportată la Iaşi, sub supraveghere medicală, pentru tratament într-o clinică de specialitate”, a precizat medicul Eduard Gurău, din cadrul Serviciului Judeţean de Ambulanţă Botoşani.

Pneumomediastinul reprezintă o infiltraţie de aer în ţesuturile mediastinului ca urmare a unei rupturi a alveolelor pulmonare. Un pneumomediastin se manifestă printr-o durere toracică centrală şi jenă respiratorie, precum şi printr-un emfizem subcutanat la baza gâtului, dând o senzaţie de trosnet la palpare. Tratamentul trebuie să fie întreprins de urgenţă şi vizează tratarea simptomelor bolii şi uneori reparaţia chirurgicală a leziunilor.

– Tudor CHIRIAC

Deja ai votat!