joi, aprilie 18, 2024
AcasăLocal BTAnchetă de la minister după o lecţie anti vaccin predată la şcoală...

Anchetă de la minister după o lecţie anti vaccin predată la şcoală – AUDIO

Ministrul Educației Sorin Cîmpeanu s-a declarat revoltat de comportamentul unei profesoare de muzică din Botoșani, după ce aceasta le-a transmit elevilor în timpul unei ore că „am ajuns exact ca la Auschwitz, dacă te duci în spital nu mai ieși viu de acolo”.

Ministrul a anunțat că va trimite o echipă a corpului de control la Botoșani. „Sancțiunea este ușor de anticipat, totuși”, a spus ministrul, care crede că profesoara îşi va pierde locul de muncă. „Este plătită de statul român pentru a preda muzica, nu pentru a exprima în fața elevilor opinii personale. Coroborat că nu poartă mască, articolul 32 din Codul penal e destul de clar în ceea ce privește sancțiunea. (…) Luni dimineață, la prima oră, doi reprezentanți ai Corpului de control al ministrului Educației vor ajunge la Botoşani, iar sancțiunea este ușor de anticipat, totuși”, a spus Sorin Cîmpeanu la Antena3.

Ministrul a adăugat că dacă cercetarea disciplinară, care va fi iniţiată de luni, va concluziona că se va desface contractul de muncă, fiind suplinitor, profesoara nu se va mai putea prezenta nici anul viitor la concurs pentru un astfel de post.

Reprezentanţii IŞJ au aflat de incident din presă 

Oficialul a sunat-o sâmbătă dimineaţă şi pe Ada Macovei, inspector şcolar general în cadrul Inspectoratului Şcolar Judeţean Botoşani.

„Am vorbit cu domnul ministru. Ne-am autosesizat din presă. Vom demara o anchetă, numai că noi suntem limitaţi în ceea ce priveşte respectarea programei şcolare, a planificărilor, restul este de competenţa poliţiei şi dacă se confirmă aspectele sesizate, este foarte grav. Probabil că ancheta va scoate la iveală lucruri deosebit de nocive pentru copii şi pentru sistem, în general. Este un fapt total regretabil”, a declarat Ada Macovei.

Discurs anti vaccin în faţa elevilor

Întreg scandalul a pornit după ce, în plin val patru al pandemiei, când spitalele din Botoşani sunt arhipline de pacienţi în stare tot mai gravă, iar decesele depăşesc toate recordurile, o profesoară de muzică a fost înregistrată de elevii săi când le ţinea acestora un discurs anti vaccinare. Potrivit şefei IŞJ acesta  este primul caz de acest fel semnalat de la începutul acestui an şcolar.

Profesoara în cauză, Doina Amarandei predă muzica la mai multe unități de învățământ din județul Botoșani, inclusiv la Liceu Teoretic „Grigore Antipa”, plasat în primele cinci ca performanțe din județ. Copiii s-au simțit vizați de discursul ei antivaccinist și antimedici, le-au spus părinților, iar înregistrările cu ea au ajuns la ziarul Libertatea a sunat-o pe profesoară.

După ce au văzut că nu poartă mască, așa cum știau că sunt regulile și percepând discursul profesoarei Amarandei drept unul care-i presează, copiii au înregistrat-o când le-a spus că vaccinul îi va omorî și că nici tratamentele nu sunt bune.

Doina Amarandei este şi interpretă de muzică populară şi profesor suplinitor. Acum, însă, nu este exclus ca după acest scandal să fie dată afară din învăţământ, mai ales că are contract de muncă pe perioadă determinată.

În acest caz va fi sesizată şi poliţia

Luni se va întruni şi Consiliul de Administraţie al liceului pentru a constitui o comisie de disciplină pentru a face cercetarea corespunzătoare. Totodată, va fi sesizat şi Inspectoratul Judeţean de Poliţie.

Colectivul didactic este revoltat pentru că acest scandal afectează imaginea liceului, unitate recunoscută la nivel judeţean pentru rezultatele elevilor şi cadrelor didactice. Profesoarea lucrează doar de o lună în acest liceu şi probabil va rămâne doar la cariera de interpretă de muzică populară.

„Este regretabil, din partea oricui ar veni. Cu atât mai mult cu cât vorbim aici de un cadru didactic, din păcate, care se ocupă de educarea şi formarea unor copii.
Din păcate, ştim bine că nu este un caz singular. Acum au fost aceste înregistrări, însă cu toţii am auzit de un medic, un asistent, un preot, care ţine aproape acelaşi discurs. Dar fără dovezi concrete. Este una să ai tu propria ta viziune asupra acestui vaccin şi alta să încerci să îi convingi pe cei tineri de astfel de lucruri. Este o dovadă de iresponsabilitate ca om, ca adult şi mai ales din partea unui cadru didactic. Se tot vorbeşte că statul obliga lumea să se vaccineze. Dar peste tot îi vedem mai agresivi şi mai vocali pe cei împotrivă vaccinului, care încearcă să îi convingă pe cei din jur de tot felul de fapte fără nicio bază ştiinţifică. DSP nu poate lua nicio măsură într-o astfel de situaţie, poate doar sfătui oamenii să îşi ia informaţiile din medii autorizate. Să îşi caute informaţiile de la cei care chiar ştiu despre ce vorbesc”, a declarat Monica Adăscăliţei, directorul Direcţiei de Sănătate Publică Botoşani.

„Noi, acasă, facem eforturi, îi încurajăm să respecte regulile”

Profesoara de muzică Doina Amarandei a început să predea de luna trecută la Liceul Teoretic Grigore Antipa din Botoșani. Elevii spun, însă, că în loc de muzică, Amarandei „ne vorbește despre COVID și vaccinare, că suntem cobai”, iar câțiva părinți și-au încurajat copiii să o înregistreze.

„Copilul mi-a spus că doamna, care nu are mască la oră, le vorbește despre tot felul de teorii ale conspirației: că nu există virusul, că suntem prizonierii OMS-ului. Pentru un copil de 13 ani toate aceste cuvinte au un impact psihologic foarte mare, pe fondul pandemiei și al tuturor evenimentelor ce se petrec, iar noi, ca părinți, nu putem tolera un asemenea delir la catedră. Noi, acasă, facem eforturi, îi încurajăm să respecte regulile, iar în momentul în care un profesor le spune că totul este o minciună, apar tot felul de neînțelegeri”, a explicat unul dintre părinți, pentru Libertatea.

Fără mască la catedră

Pe 14 octombrie, profesoara Amarandei a avut oră de muzică la clasa a VII-a de la Liceul Grigore Antipa. Pentru că nu purta mască și pentru că a început să le vorbească din nou despre COVID, unii dintre elevi au filmat-o, pe ascuns. Inițial, înregistrările au circulat în grupurile private ale copiilor, altele au ajuns și la părinți, care au anunțat atât conducerea liceului, cât și pe cea a Inspectoratului Școlar Botoșani.

Două dintre înregistrări, una cu o durată de două minute, iar alta cu o durată de patru minute și jumătate, concordă cu mărturiile părinților și nu sunt negate de profesoară, contactată de ziarul Libertatea.

„Să fii experimentul și cobaiul la nenorociții ăștia”

„Chiar și aici la școală m-am contrazis cu domnii colegi, cei care sunt vaccinați. Cei care nu sunt vaccinați îmi dau dreptate. Cei care sunt vaccinați, de acum, ce să mai spună? Nu mă mai contrazic cu nimeni, că îmi fac inimă rea și nu are rost. Fiecare face cum vrea cu corpul lui, nu? Du-te frate, dacă tu vrei să ajungi legumă peste doi ani, să fii experimentul și cobaiul la nenorociții ăștia de la Organizația Mondiala a Sănătății. Testele sunt gata pozitive. Poate ați auzit la știri. Eu nu am nimic cu nimeni, Doamne ferește, faceți ce vreți, dar sunteți tineri, copii, așa. Acuma am ajuns exact ca la Auschwitz, dacă te duci în spital nu mai ieși viu de acolo. Exact ca la un abator. Te-ai dus acolo, ți-o făcut cruce”, le-a spus profesora copiilor. Unchiul meu s-o dus cu o durere de chicior și, na, mai țușea și el oleacă. I-o făcut test și, gata, pozitiv. În două săptămâni, fraților, l-o omorât. Om la o sută și ceva de kilograme”, a povestit profesoara în timpul orei de muzică.

„Băi, da de ce nu s-o îmbolnăvit în Parlament niciunul, de ce n-o murit niciunul?”

Doina Amarandei și-a continuat discursul în fața elevilor, aducând în discuție vaccinarea împotriva COVID. Susține în discuția cu copiii că niciun parlamentar nu s-a vaccinat, că sunt obligați să se vaccineze numai „oamenii de rând”.

„Mai nou, obligă toată lumea, că dacă nu face vaccin dă afară. Nu frate, o să ieșim în stradă. Ieșim cu toții în stradă, nu se mai poate. Atâta timp cât o spus că nu este obligatoriu, să își vadă fiecare de treaba lui. În Parlament nu și-au făcut niciunul și ne obligă pe noi, apăi di ci? Băi da de ce nu s-o îmbolnăvit în Parlament niciunul, de ce n-o murit niciunul? Oamenii care-s de rând, noi, care suntem clasa de jos, au murit. O avut boală, s-o dus omul cu o durere de stomac, cu o durere, de plămâni, eu știu, de ficat, sunt o mulțime de boli de la alimentația asta proastă plină de E-uri. În loc să îi deie tratamentul corespunzător bolii respective, i-o dat tratament de COVID și-o făcut reacții adverse și la revedere”.

Profesoara le argumentează copiilor că școlile sunt „într-o harababură” în care nici profesorii și nici elevii nu înțeleg nimic. „Suntem la mâna unor nebuni, unor nebuni, asta suntem!”, spune pe un ton ferm profesoara. Moment în care intervine o elev care îi spune că a auzit că mama cuiva a murit a doua zi după ce i s-a administrat vaccinul.
„Vedeți, ce vă spun? Sunt o grămadă (de morți – n.r.). Nu vor ei să dea la televizor, dar sunt o grămadă. Vaccinul ăla nu face bine la tot omul. Sunt care au imunitatea puternică, dar sunt unii care, na, îl doare stomacul, are ceva. Acolo virusul face prăpăd. O scos vaccin după trei luni de zile. Adică nu o scos vaccin pentru diabet, pentru cancer, măi copii, măi”, a continuat tirada profesoara de muzică.

Reacția profesoarei: „Nu am omorât pe nimeni”

Contactată de Libertatea, Doina Amarandei a negat că nu ar purta mască de protecție în timpul orelor. De asemenea, a infirmat că le-ar fi vorbit elevilor despre COVID și despre vaccinare. „Astea sunt vorbe. Lumea-i întoarsă pe dos! Nu trebuie să verificați dumneavoastră ceea ce nu trebuie. Fiecare să-și vadă de viața lui. Vreau să întreb și eu cine le-a dat voie cu telefoanele, asta nu înțeleg? Toată lumea vorbește ce am spus eu acolo, nu numai eu. Eu am avut rude care au ajuns acolo (în spital – n.r.) și nu o mai ieșit decât între patru scânduri. Ei, că-i în timpul orelor. Ăsta este adevărul. Toată lumea știe, dacă ăsta e adevărul. Ce să făcem?”, a replicat profesoara întrebată, dacă se recunoaște în respectiva înregistrare.

Doina Amarandei a invocat că și-a transmis punctul de vedere personal pentru că „a venit vorba în clasă” și că elevii ar fi întrebat-o dacă este vaccinată. Consideră că nu are ce să-și reproșeze în dialogul cu elevii. „Toată lumea vorbește numai despre asta. Toată lumea este revoltată pe ce se întâmplă. Eu dacă le spun ceva elevilor, din țânțar se face armăsar, dar cei din Parlament, de ce nu sunt trași la răspundere pentru ceea ce se întâmplă cu oamenii. De ce nu există nu Guvern care să ne apere? Ăsta a fost punctul meu de vedere. Ce atâta tam-tam, am dat în cap la cineva, am omorât pe cineva. Nu am omorât pe nimeni. Eu port mască, cum să nu port. Poate am dat-o jos să beau o gură de apă. Nu se poate? Pe cine am deranjat? A murit cineva că nu am pus masca la gură sau ce?”, a explicat profesoara Doina Amarandei celor de la Libertatea.

SURSA AUDIO.

 

Deja ai votat!
Botoșani
cer acoperit de nori
6.9 ° C
7.2 °
4.9 °
96 %
2.7kmh
100 %
joi
7 °
vin
11 °
sâm
16 °
Dum
13 °
lun
9 °

CARICATURA ZILEI

POZA ZILEI

E păcat să nu faci o plimbare în aer liber, că de mâine se răcește vremea.

EDITORIAL

Am stat foarte mult în cumpănă dacă și cum să scriu despre fostul edil al Botoșaniului. Faptul că aș putea fi acuzat de o...

EPIGRAMA ZILEI

Când privesc câte-o zăludă Trăgând din țigări de ... fân, Pricep de ce iarba crudă Place țapului bătrân...   -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...