spot_img
joi, aprilie 25, 2024
AcasăLocal BTLegumicultorii botoșăneni, verificați de inspectorii în agricultură

Legumicultorii botoșăneni, verificați de inspectorii în agricultură

În această perioadă echipele mixte formate din inspectorii Direcției pentru Agricultură (DAJ) Botoșani și ai Agenției pentru Plăți și Intervenție în Agricultură (APIA) fac verificări pe teren la fermierii care au solicitat ajutorul de minimis destinat legumelor în spații protejate.

Verificările la fața locului se efectuează de către echipe mixte în termen de șapte zile de la notificare. „APIA confirmă suprafața și cultura pentru care se solicită ajutor de minimis, iar reprezentanții DAJ efectuează evaluarea producției”, au transmis reprezentanții instituțiilor.
Pentru obţinerea sprijinului, după efectuarea verificărilor în teren, fermierii au obligaţia să depună la centrele județene sau locale APIA unde au depus cererea de înscriere, documentele justificative, precum și copia Registrului de evidenţă a tratamentelor cu produse de protecţie a plantelor, completat la zi şi avizat de oficiul fitosanitar judeţean, până pe 3 decembrie 2021.
Cei care vor beneficia de aceste subvenții sunt producătorii agricoli persoane fizice care dețin atestat de producător pentru stabilirea unor măsuri de reglementare a pieței produselor din sectorul agricol, persoane fizice autorizate, întreprinderi individuale și întreprinderi familiale, producătorii agricoli, persoane juridice.
„Beneficiarii au obligația transmiterii, în scris, a notificărilor către centrele județene / locale / unde au depus cererea de înscriere în Program în vederea efectuării controlului la fața locului în termen de 10 zile înainte de recoltare”, se arată în comunicat.

77 de cereri la nivelul județului

Valorificarea producției se realizează în perioada 02 noiembrie-02 decembrie 2021, iar
dovada valorificării producției de legume în spații protejate se face prin bonul
fiscal, factura sau fila din carnetul de comercializare.
„Valoarea ajutorului de minimis este de 2.000 de euro și se acordă în lei, la cursul de schimb valutar de 4,8725 lei pentru un euro, stabilit de Banca Centrală Europeană la data de 30 septembrie 2020”, au mai transmis oficialii.
În județul Botoșani au fost depuse 77 de cereri pentru o suprafață solicitată de 7,73 hectare. „La noi în județ fiind mai rece au fost mai puține solicitări, comparativ cu zona de sud a țării unde este mai cald. Suprafața solicitată a fost puțin peste 7 hectare, mai exact 7,73 ha”, declara în urmă cu ceva timp Zvetlana Durnea, Şef Serviciu Măsuri Specifice.
Peste 14.000 de cereri depuse la nivel național

La nivel național au fost depuse 14.239 cereri în Programul pentru susţinerea producţiei de legume în spaţii protejate pentru anul 2021, pentru o suprafaţă totală de 1.532,28 hectare, se arată într-un comunicat al instituției. Cele mai multe cereri au fost depuse în județele Olt, respectiv 4.500 cereri pentru 465,96 de hectare, urmat de Galați (3.153 cereri pentru 342,93 ha), Dolj (1.485 cereri pentru 149,38 ha), Giurgiu (1.012 cereri pentru 111,34 hectare), Prahova (663 cereri pentru 67,07 ha) și Buzău (660 cereri pentru 87,11 ha).

La polul opus, cele mai puține cereri au fost înregistrate în județele Brașov (3 cereri pentru 0,51 ha), Sibiu (2 cereri pentru 0,2 ha) și doar o singură cerere a fost depusă în municipiul București, pentru 0,98 hectare.

Deja ai votat!
Botoșani
cer acoperit de nori
11.7 ° C
11.7 °
11.5 °
85 %
1.3kmh
100 %
joi
11 °
vin
15 °
sâm
18 °
Dum
19 °
lun
19 °

CARICATURA ZILEI

Joi

POZA ZILEI

  Visul american poate fi trăit oriunde. Chiar dacă e mai mic şi mai gârbovit.

EDITORIAL

Schimbările „spectaculoase” în cadrul strategiilor electorale ale partidelor apărute pe ultima sută de metri sunt semne că, pe undeva, societatea dă semne de revenire...

EPIGRAMA ZILEI

Nu bârfesc, nu-s cârcotaș Dar vă spun, cunosc un domn De aicea din oraș Care-i treaz numai ... în somn ! Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...