spot_img
vineri, aprilie 26, 2024
AcasăLocal BTȘtafeta veteranilor „Invictus” purtată de ultramaratonistul Iulian Rotariu

Ștafeta veteranilor „Invictus” purtată de ultramaratonistul Iulian Rotariu

Ștafeta Veteranilor „Invictus” a străbătut județul Botoșani pe parcursul zilelor de 17 și 18 octombrie a.c..Voluntarii au ajuns în municipiul Botoșani duminică, venind dinspre Piatra Neamț și au fost așteptați de oficialitățile locale la Monumentului Eroilor Botoșăneni din cel de-al Doilea Război Mondial, din intersecția străzilor Calea Națională și Cuza Vodă. Printre cei care i-au întâmpinat au fost comandantul Garnizoanei Botoșani, locotenent colonel Ovidiu Damian, prefectul județului, Dan Nechifor, președintele Consiliului Județean, Doina Federovici, primarul municipiului Botoșani, Cosmin Andrei și de militarii Batalionului 335 Artilerie „Alexandru cel Bun”.

Ștafeta a fost adusă de militarii Batalionului 634 Infanterie „Mareșal Józef Pilsudski” și a fost preluată de militarii Batalionului 335 Artilerie „Alexandru cel Bun” Botoșani. Prezent la eveniment, colonelul (r) Sergiu Balanovici a punctat faptul că ștafeta, care urmează să ajungă la Carei de Ziua Armatei, pentru a-i cinsti pe cei care s-au jertfit pentru eliberarea țării, are o însemnătate deosebită pentru botoșăneni întrucât în bătăliile duse la Carei, în toamna lui 1944, o parte dintre militarii români au fost conduși de generalul Gheorghe Avramescu, născut chiar în municipiul Botoșani.

Cel care a preluat ștafeta de la militarii nemțeni a fost sergentul Bordei Daniel, declarat subofițerul anului pe Brigada 15 mecanizată „Podu Înalt” și participant în cadrul unei misiuni internaționale în Afganistan. Din delegația botoșăneană care a însoțit ștafeta către municipiul Suceava, în cursul zilei de luni, 18 octombrie a.c., s-a aflat și comandantul Batalionului 335 artilerie, lt. col. Codruț Ștefan Obreja, dar și multiplul campion mondial în cursele de anduranță, Iulian Rotariu, din cadrul Inspectoratului pentru Situații de Urgență, învingător în luna septembrie în cursa „Ultra Bolivia Race”.

Ștafeta „Invictus”, care încercă să reconstituie, în mod fidel, trei dintre drumurile bătătorite odinioară de vitejii luptători, presupune trei trasee – roșu, galben și albastru (n.r. – după culorile drapelului național) care au avut ca puncte de plecare trei orașe diferite – Chișinău (roșu), Făgăraș (galben) și Mărășești (albastru). Participanții vor poposi la fiecare monument edificat în memoria străbunilor eroi, care s-au jertfit pentru libertatea și independența patriei, iar punctul final va fi municipiul Carei, ultima glie străbună eliberată de sub ocupația horthystă, de către Armata României, la data de 25 octombrie 1944. Traseele însumează peste 3.500 de km, cele trei ștafete urmând să parcurgă toate județele țării și să ajungă concomitent la Carei, pe 25 octombrie a.c., la Monumentul Ostașului Român, când militarii și voluntarii vor prezenta onorul, în mod simbolic, tuturor celor care s-au jertfit pentru România.

Județul Botoșani s-a aflat pe traseul ștafetei de culoare roșie, care a plecat din Chișinău pe 12 octombrie a.c. și a străbătut până acum județele Iași, Vaslui, Bacău și Neamț. Ștafeta a fost preluată astăzi de militarii suceveni și va străbate județele Suceava, Bistrița-Năsăud, Maramureș și Satu Mare.

Ștafeta Veteranilor „Invictus”, ajunsă la ediția a 8-a, a devenit o tradiție și amintește, în fiecare an, despre spiritul care trebuie să ne unească pe toți în jurul veteranilor. „Curajul, perseverența, spiritul de sacrificiu, dar și recunoștința datorată eroilor noștri, ne vor da puterea necesară pentru a ajunge, la Carei, în 25 octombrie, de Ziua Armatei României”, sunt convinși organizatorii.

 

Deja ai votat!
Botoșani
cer acoperit de nori
9.4 ° C
9.6 °
8.2 °
97 %
4.8kmh
100 %
vin
15 °
sâm
18 °
Dum
20 °
lun
20 °
mar
18 °

CARICATURA ZILEI

Joi

POZA ZILEI

  Visul american poate fi trăit oriunde. Chiar dacă e mai mic şi mai gârbovit.

EDITORIAL

Schimbările „spectaculoase” în cadrul strategiilor electorale ale partidelor apărute pe ultima sută de metri sunt semne că, pe undeva, societatea dă semne de revenire...

EPIGRAMA ZILEI

Nu bârfesc, nu-s cârcotaș Dar vă spun, cunosc un domn De aicea din oraș Care-i treaz numai ... în somn ! Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...