Beneficiarii de ajutor social care se angajează primesc banii încă șase luni

Persoanele care primesc ajutorul social şi se angajează pentru o perioadă de cel puţin doi ani primesc venitul minim garantat timp de încă șase luni după începerea activităţii în muncă, aminteşte Agenţia Naţională pentru Ocuparea Forţei de Muncă (ANOFM). Scopul proiectului întocmit de Ministerul Muncii luna trecută este acela de a stimula participarea pe piața muncii a beneficiarilor de ajutor social.

Potrivit sursei citate, pentru ca o persoană să fie a fi aptă de muncă trebuie să îndeplinească o serie de codiții. Astfel, acestea trebuie să aibă vârsta cuprinsă între 16 ani şi vârsta standard de pensionare, nu urmează o formă de învăţământ cursuri de zi prevăzută de lege; are starea de sănătate şi capacitatea fizică şi psihică corespunzătoare, care o fac aptă pentru prestarea unei munci.

Persoanele care refuză un loc de muncă vor rămâne fără ajutorul social

De asemenea, pentru a preveni dependența de acest tip de sprijin acordat de stat și pentru a stimula angajarea, se introduce obligativitatea ca persoanele apte de muncă beneficiare de ajutor social să se prezinte la agențiile pentru ocuparea forței de muncă din 6 în 6 luni sau ori de câte ori sunt solicitate de aceasta pentru a li se aplica măsuri de activare pe piața muncii. „Neprezentarea la agenția pentru ocuparea forței de muncă va fi asimilată refuzului unui loc de muncă și va conduce la încetarea ajutorului social, cu posibilitatea depunerii unei noi solicitări după o perioadă de 12 luni”, se arată într-un comunicat al ministerului.

În cazul în care contractul de muncă încetează din iniţiativa angajatorului, în mai puţin de 24 de luni, sumele acordate cu titlu de ajutor social nu vor constitui debit şi nu vor fi recuperate. În schimb, dacă raporturile de muncă încetează din motive imputabile angajatului, sumele acordate cu titlu de ajutor social vor fi recuperate pe întreaga perioadă.

Mii de botoșăneni primesc ajutor social

Numărul persoanelor care primesc ajutor social la nivelul judeţului Botoşani este într-o uşoară creștere. Astfel, în luna septembrie, potrivit Agenției Județeane pentru Plăți și Inspecție Socială (AJPIS) Botoșani, au fost acordate ajutoare pentru 2.779 de beneficiari, cu 35 mai mult decât în luna august, când de aceste facilităţi au beneficiat 2.744 botoșăneni.

Comparativ cu lunile septembrie, respectiv august ale anului trecut, diferența nu este foarte mare. Astfel, în luna septembrie a anului 2020, au fost 2.891 de beneficiari de ajutor social, iar în luna august 2020, au fost 2.880. beneficiari. „Putem concluziona că numărul beneficiarilor de ajutor social din această perioadă este mai mic cu 147 de beneficiari în luna septembrie 2021 și cu 101 mai mic în luna august în comparație cu aceeași perioadă a anului precedent”, a declarat Sebastian Tocariu, director executiv al AJPIS Botoșani.

Deja ai votat!