sâmbătă, aprilie 20, 2024
AcasăLocal BTVacanţă generală şi carantină de noapte din cauza pandemiei

Vacanţă generală şi carantină de noapte din cauza pandemiei

Președintele Klaus Iohannis a anunțat, ieri seară, noile restricții care vor fi impuse începând de luni. Declaraţiile vin după ce preşedintele declarase încă de marţi seară, la finele celei mai negre zile din România la numărul de decese şi cazuri grave de la ATI, că se vor lua măsuri stricte în lupta cu pandemia de coronavirus.

“Dacă vrem să se oprească pandemia, singura soluție e vaccinarea. Vaccinarea oprește pandemia. Știu că sunt mulți care încearcă să vă spună că nu e așa. În vestul UE, unde lumea s-a vaccinat în masă, pandemia practic nu mai are impact. În partea noastră a UE e mai complicat. În România s-a declanșat o adevărată catastrofă. Dragi români, dacă vreți să terminăm cu această pandemie, vaccinați-vă. Deci dragi români, vaccinați-vă dacă vreți să nu ajungeți la spital și la ATI. Nu îi credeți pe cei care vă mint că pățiți ceva dacă vă vaccinați”, şi-a început discursul şeful statului.

Acesta a precizat că, “până vă convingeți să vă vaccinați, din păcate e nevoie de restricții prin care să putem avea grijă de cei vulnerabili”.

Şcolile se închid două săptămâni

Preşedintele a mai declarat că responsabilii din sistemul sanitar au decis că cel mai bine ar fi ca şcolile să se închidă două săptămâni.

“Școlile sunt puternic afectate. În mod normal, începând de lunea viitoare, ar fi vacanță pentru cei mici. Am decis ca vacanța să fie valabilă pentru toate clasele timp de două săptămâni – gimnaziu, liceu, general”, a precizat Iohannis.

Mască obligatorie peste tot

Începând de luni, masca redevine obligatorie peste tot, interior și exterior, și în târguri, și la cinema.

“Va fi restricționată circulația noaptea, cu excepția celor vaccinați și a celor cu treabă legitimă. În timpul zilei, la majoritatea activităților, accesul va fi permis doar cu certificatul verde (care înseamnă vaccinare, trecere prin boală sau testare). Cei nevaccinați vor avea o sumedenie de restricții. Guvernul va decide cel târziu vineri ce restricții intră în vigoare după ce experții vor stabili cu toate detaliile aceste norme”, a conchis şeful statului.

Peste 2.300 de elevi botoşăneni erau în online

Datele centralizate ieri arată că 2.358 de elevi botoşăneni făceau ore de acasă. În total erau ieri 151 de clase cu activitatea de predare-învăţare în mediul online.

Potrivit celor precizate de Irina Telişcă, inspector şcolar şi purtător de cuvânt în cadrul Inspectoratului Şcolar Judeţean, sunt 110 cadre didactice botoşănene confirmate cu Covid. Acestora li se alătură 13 angajaţi din rândul personalului didactic auxiliar, patru angajaţi din categoria personalului nedidactic şi 164 de elevi.

În ultima perioadă, părinţii au fost consultaţi în privinţa intenţiei de vaccinare a copiilor care au vârsta de peste 12 ani, iar cei mai mulţi au respins idea ori s-au declarat nehotărâţi.

 

Deja ai votat!
Botoșani
cer senin
1.7 ° C
4.6 °
1 °
93 %
0.6kmh
10 %
sâm
14 °
Dum
14 °
lun
8 °
mar
12 °
mie
16 °

CARICATURA ZILEI

POZA ZILEI

Doina Federovici, de la începutul primăverii, când încă nu știa că anunțase cu patru ani înainte că nu va candida decât pentru un mandat.

EDITORIAL

Idioțenia cu armata obligatorie este o temă foarte dragă atât românașilor de rând, cât și politicienilor, iar în ultima vreme discuțiile pe marginea subiectului...

EPIGRAMA ZILEI

Contrar zicalei consacrate Eu aș descrie-o în alt mod: Are picioare scurte, poate Dar sigur e ... miriapod!   -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...