Cursuri de calificare organizate pentru șomerii botoșăneni

Botoșănenii care doresc să urmeze un curs de calificare/inițiere pentru a-şi putea găsi mai uşor un loc de muncă, au la dispoziție în luna noiembrie patru cursuri organizate de Agenția Județeană pentru Ocuparea forței de muncă (AJOFM) Botoșani și Centrul Regional de Formare Profesională a Adulților (CRFPA) Mureș.

Meseriile pe care le pot învăţa botoşănenii sunt cele de agent de securitate, inspector/referent resurse umane, cofetar/patiser și manichiurist-pedichiurist. Doritorii trebuie să respecte, însă, o serie de condiţii, mai exact aceștia trebuie să aibă absolvit învățământul general obligatoriu, în cazul cursului de agent de securitate și cel de manichiurist-pedichiurist, liceul, pentru cursul de inspector resurse umane, trebuie să aibă absolvite minimum opt clase pentru cursul de cofetar/patiser.

„Doritorii se pot înscrie până se ocupă toate locurile la sediul AJOFM, compartimentul de formare profesională. Pentru cursurile de agent de securitate și inspector resurse umane sunt disponibile 15 locuri, iar pentru cele de cofetar/patiser și manichiurist-pedichiurist, 20, a declarat Gabriela Vranciuc, purtător de cuvânt al AJOFM, Botoșani.

Mii de șomeri în județ

La sfârșitul lunii august în evidențele AJOFM Botoșani erau înregistrați 3.157 șomeri la nivelul județului. Dintre aceștia, 1.481 sunt femei. 782 dintre persoanele înregistrate ca fiind fără ocupație beneficiază de indemnizație de șomaj, iar 2.375 erau șomeri neindemnizați. În ceea ce privește mediul de rezidență, 2.108 șomeri provin din mediul rural și 1.049 sunt din mediul urban.

Persoanele care întâmpină cele mai mari dificultăţi în găsirea unui loc de muncă sunt cele care nu au studii sau au absolvit doar învăţământul primar, respectiv 4 clase. Astfel, aceștia au ponderea cea mai mare în totalul șomerilor înregistrați în evidențele AJOFM, respectiv 32,34%. Urmează șomerii cu nivel de instruire gimnazial care reprezintă 24,83% din totalul șomerilor înregistrați, cei cu învățământ liceal, 23,18%, 15,14% cei cu învățământ profesional, cei cu studii superioare sunt 2%, iar cei cu învățământ postliceal 1,11%.

În ceea ce privește categoria de vârstă, cei mai mulți șomeri botoșăneni provin din rândul persoanelor cu vârste de peste 55 de ani. Astfel, 852 au peste 55 de ani, 759 între 40 și 49 de ani, 612 au vârste între 50 și 55 de ani, 481 cu vârste peste 25 de ani, 354 între 30-39 de ani și 99 au vârste cuprinse între 25 și 29 de ani.

 

Deja ai votat!