spot_img
joi, aprilie 25, 2024
AcasăLocal BTPoeți în dialog la Ipotești: Doru Mareș și Crista Bilciu

Poeți în dialog la Ipotești: Doru Mareș și Crista Bilciu

Pe 24 octombrie, începând cu ora 16:00, Memorialul Ipotești – Centrul Național de Studii „Mihai Eminescu” organizează ediția din octombrie a lecturilor Poeți în dialog. Invitații Memorialului sunt Doru Mareș și Crista Bilciu, laureați ai Premiului Național de Poezie „Mihai Eminescu” – OPUS PRIMUM. Discuția va fi moderată de Lucia Țurcanu.

Evenimentul se va desfășura on-line și va putea fi urmărit pe pagina de Facebook a Memorialului Ipotești: https://www.facebook.com/Memorialul-Ipotesti-Centrul-National-de-Studii-Mihai-Eminescu-432404520184709/.

DORU MAREȘ (n. 24.11.1957, Pucioasa, Dâmbovița) este poet, critic de teatru, eseist, traducător. A absolvit Facultatea de Filologie a Universității din București (1982). A fost unul dintre liderii Cenaclului de Luni. Este membru al Asociației Internaționale a Criticilor de Teatru, al Uniunii Teatrale din România și al Uniunii Scriitorilor din România. A beneficiat de Bursa pentru traducători a Centrului Național al Cărții din Franța. A tradus peste 70 de titluri din limba franceză pentru editurile: Humanitas, Nemira, Trei etc. și pentru teatrele: Nottara și Odeon din București, Teatrul Tineretului din Piatra Neamț. A colaborat la mai multe reviste, publicând peste 2000 de articole de critică de teatru și literatură, reportaj cultural și social, eseu, poezie. În prezent, colaborează cu articole de critică teatrală la revistele „Teatrul Azi” și „Yorick on-line”.

A debutat cu versuri în 1998, cu volumul Mimând orgasmul social (Editura Cartea Românească, București), pentru care i s-au decernat Premiul „Poesis”al Filialei Satu Mare a Uniunii Scriitorilor din Romania (1998), Premiul „Tomis”al Filialei Constanța a Uniunii Scriitorilor din România (1998), Premiul Național de Poezie „Mihai Eminescu” – OPUS PRIMUM (1999), fiind primul laureat al acestui premiu. Este prezent în antologiile: Viele… File (Editura Arcuș, București, 2001); Porcul de Postul Mare (volumul I/2001, volumul II/2002, Editura Márkus-Barbarossa János); Pagini literare.ro – literary pages.ro – pages littéraires.ro (ediția a II-a, Forumul European al Revistelor Literare, Balcic, 2008); Poeți laureați ai Premiului Național de Poezie „Mihai Eminescu” – OPERA PRIMA (1998-2008) (Editura AXA, Botoșani, 2010); 111 cele mai frumoase poezii ale Generației ’80 (Editura Nemira, București, 2015); Antologia Festivalului Internațional de Poezie (ediția a III-a, Editura Muzeului Literaturii Române, București, 2015); Exerciții de neclintire. Antologia poeților laureați ai Premiului Național de Poezie „Mihai Eminescu” – OPUS PRIMUM. 1999-2017 (Casa de Editură „Max Blecher”, 2017).

CRISTA BILCIU (n. 19 iulie 1978, Târgu-Mureș) este poetă, dramaturg, regizoare. A absolvit, în 2002, Facultatea de Științe și Litere a Universității „Petru Maior”, iar în 2004 – Universitatea de Artă Teatrală din Târgu-Mureș. A mai studiat la Universitatea Media din București, specializarea Regie de Film și Televiziune.

A debutat editorial în 2011, cu Poema desnuda (Editura Cartea Românească, București), pentru care a obținut, în 2012, Premiul Național pentru Poezie „Mircea Ivănescu” – Opera Prima și Premiul Național de Poezie „Mihai Eminescu” – OPUS PRIMUM. Este prezentă în volumele colective de poezie: Antologia Artgothica (Editura A.T.U., Sibiu, 2012) și Exerciții de neclintire. Antologia poeților laureați ai Premiului Național de Poezie „Mihai Eminescu” – OPUS PRIMUM. 1999-2017 (Casa de Editură „Max Blecher”, Bistrița, 2017). Este autoarea piesei Pe jumătate cântec, montată la Teatrul Odeon. Are colaborări la revistele: „Vatra”, „Cafeneaua literară”, „Luceafărul”, „România literară”, „Hyperion”, „Familia”, „LiterNet”, „Dilema veche” etc.

 

Deja ai votat!
Botoșani
câțiva nori
8 ° C
11.6 °
7.8 °
91 %
0.6kmh
14 %
joi
18 °
vin
11 °
sâm
18 °
Dum
20 °
lun
14 °

CARICATURA ZILEI

POZA ZILEI

E bine să conduci verde cu mașina electrică, dar nu strică să fii și prevăzător.

EDITORIAL

Nu am idee câtă lume cunoaște pilda cu broscuța surdă și, de aceea, pentru a fi sigur că voi fi înțeles așa cum trebuie...

EPIGRAMA ZILEI

Foaie verde și-o sipică, Badea are ... leafa mică Dar spune la orișicare Că eu am ... poșeta mare! -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...