Violator periculos, căutat un an de autorități, trimis în cătușe în boxa acuzaților

foto arhivă - imagini din timpul căutarilor

Principalul suspect în cazul violului din comuna Coțușca, comis la sfârșitul lunii iunie 2020, a fost trimis în judecată de procurorii Parchetului de pe lângă Judecătoria Darabani, pentru comiterea mai multor infracțiuni. După mai bine de un an de investigații, Sorin Mihalache, în vârstă 51 de ani, a fost inculpat pentru lipsire de libertate în mod ilegal, viol și lovire sau alte violențe. Doar că dosarul nu se va judeca la Darabani, ci la Săveni, întrucât magistrații dărăbăneni s-au abținut de la judecarea cazului. Aflat în arest preventiv, bărbatul va răspunde în fața judecătorilor pentru faptele comise. Până la pronunțarea unei sentințe definitive, el va beneficia însă de prezumția de nevinovăție.

Violul a fost comis pe 26 iunie 2020, când Sorin Mihalache a răpit o pe femeie, care suferea de unele afecțiuni psihice, a dus-o pe un câmp, unde a legat-o, a lovit-o și a violat-o timp de trei zile. Rudele victimei au anunțat poliția pe motiv că aceasta nu mai este de găsit. În timpul căutărilor, individul, care figura printre suspecți, a negat că ar ști ceva. Femeia a reușit la un moment dat să scape și s-a întors acasă, cu fața tumefiată și legată la mâini, iar individul a fugit și a fost dat în consemn. Anchetatorii au cerut arestarea lui în lipsă și în baza mandatului emis de instanță l-au dat în urmărire generală și internațională.

Suspectul a fost capturat de polițiști abia anul acesta, în prima zi de Paște. „La data de 2 mai a.c., a fost identificat bărbatul de 51 de ani, din comuna Coțușca, bănuit de comiterea faptelor. Pe numele acestuia era emis un mandat de arestare preventivă din data de 30 iunie 2020 pentru săvârșirea infracțiunilor de viol și lipsire de libertate și, întrucât s-a sustras executării mandatului, a fost dispusă urmărirea la nivel național și internațional. Bărbatul se afla pe raza municipiului Târgu Mureș, unde a fost reținut și ulterior escortat către Centrul de Reținere și Arestare Preventiva al IPJ Botoșani”, preciza atunci Delia Nenișcu, purtător de cuvânt în cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Botoșani.

Suspectul are antecedente penale și a fost condamnat în trecut pentru mai multe fapte cu violență. El a fost eliberat din penitenciar în 2018, iar o perioadă a fost plecat în străinătate. El a revenit în țară în iunie 2020, după ridicarea restricțiilor de circulație instituite din cauza pandemiei de Covid-19. Plasat în izolare la domiciliu, el a încălcat însă restricțiile și atunci s-a dispus carantinarea instituționalizată. Pe 26 iunie 2020, când se presupune că ar fi răpit-o pe femeie, Sorin Mihalache tocmai părăsise unitatea în care fusese carantinat.

Bărbatul este considerat a fi extrem de violent. Pe 15 ianuarie 2013, el s-a bătut cu un alt localnic, iar din numai câțiva pumni a fost cât pe ce să îl omoare. Un an mai târziu, în seara zilei de 10 august 2014, el a mai lovit un tânăr cu o bâtă, agresiunea având loc la ceas de noapte, pe un drum din sat. După numai circa o lună, în septembrie 2014, el a mai atacat o consăteancă, dar a fost imobilizat de localnici și acuzat de tentativă de viol. Condamnat de fiecare dată, bărbatul a stat închis în mai multe penitenciare, iar ultima dată a fost eliberat condiționat după ce a beneficiat și de recursul compensatoriu.

 

Deja ai votat!