Eroii botoșăneni, cinstiți de Ziua Armatei

Ziua Armatei României va fi marcată luni, 25 octombrie a.c., și la Botoșani, prin intermediul mai multor manifestări. Astfel, potrivit unui comunicat de presă emis de Garnizoana Militară Botoșani, la sediile instituțiilor militare va fi arborat Drapelul național, iar în județ vor fi organizate ceremonii militare și activități comemorative. Din cauza pandemiei, manifestările vor fi organizate în format restrâns cu respectarea tuturor măsurilor de siguranță sanitară în vederea prevenirii infectării și transmiterii virusului SARS-CoV-2.

În municipiul Botoșani, activitățile vor debuta luni, 25 octombrie, la ora 9,30 la Bustul generalului Gheorghe Avramescu, din Piața „General Gheorghe Avramescu” din părculețul aflat în spatele Casei Moscovici (n.r. – fostul sediul al Bibliotecii județene). Ceremoniile vor continua la ora 10, la Monumentul Eroilor Botoșăneni din cel de-al Doilea Război Mondial aflat în intersecția străzilor Cuza Vodă și Calea Națională, unde, în prezența oficialităților locale, va fi oficiată o slujbă religioasă, urmată de depuneri de coroane și jerbe de flori.

Ziua Armatei României este sărbătorită în fiecare an la 25 octombrie, în baza unui decret aprobat la 1 octombrie 1959. „În campaniile celui de-Al Doilea Război Mondial, efortul de război a implicat dislocarea pe front a aproximativ 540.000 de militari, dintre care peste 90.000 și-au pierdut viața, aproape 60.000 au fost dați dispăruți, iar peste 330.000 au fost răniți în luptă. După eliberarea teritoriului național, la 25 octombrie 1944, Armata Română a continuat să lupte pe teritoriile Ungariei, Cehoslovaciei și Austriei, alături de trupele aliate, contribuind, prin noi jertfe și sacrificii, la marea victorie obținută la 9 Mai 1945, ce a marcat sfârșitul celui de-al Doilea Război Mondial în Europa”, au precizat reprezentanții Garnizoanei Militare Botoșani.

 

Deja ai votat!