spot_img
miercuri, aprilie 24, 2024
AcasăLocal BTGelu Tofan, condus pe ultimul drum de sute de oameni (video)

Gelu Tofan, condus pe ultimul drum de sute de oameni (video)

Gelu Tofan a fost înmormântat în curtea Bisericii „Sfântul Gheorghe”, din satul natal al soţiei sale, Dămideni

Cunoscutul om de afaceri Gelu Tofan s-a stins din viaţă la finalul săptămânii trecute, iar ieri acesta a fost condus pe ultimul drum. Botoşăneanul a fost înmormântat în curtea Bisericii „Sfântul Gheorghe”, din satul natal al soţiei sale Mariana, Dămideni. Această biserică a fost ctitorită de Gelu şi Mariana Tofan, în urmă cu 22 de ani. La slujbă au participat aproximativ 200 de persoane, printre care s-au numărat rude, parteneri de afaceri, prieteni şi simpli cunoscuţi.

Gelu Tofan a fost diagnosticat cu cancer de pancreas în stadiul 4, cu metastaze la ficat, plămâni şi splină, în august 2021. Inoperabil, cu şanse de reuşită a tratamentului convenţional cu citostatice spre zero acesta a considerat că nu merită chinul prelungit, nici el şi nici familia.

În martie-aprilie, acesta făcuse o formă dură de Covid-19, însă nu a necesitat internare. S-a vindecat, iar de atunci, s-a plâns de lipsa de putere, şi a început să scadă în greutate. În luna august, a făcut un set de analize de sânge, iar rezultatele analizelor hepatice au fost dezastruoase.

„Era un anti-fumător convins, făcea des sport, avea o dietă sănătoasă, nu consuma decât ocazional vin roşu, iar in familia noastră nu ştiu să fi avut cineva această boală. Pe de altă parte, avea insomnii de ani buni şi era foarte stresat. A reuşit să îşi cunoască primii trei nepoţi, pe care îi iubea nespus, şi ştiu că şi-ar fi dorit să îi cunoască şi pe cei ce vor veni. Tata şi-a trăit ultimele săptămâni din viaţă în satul natal, Todireni, din judeţul Botoşani.

Ultimul său proiect a fost şi cel mai ambiţios din carieră – amenajarea râului Prut pentru navigaţie. Tata avea regretul că nu va mai apuca să îl vadă finalizat”, a spus Adrian Tofan, fiul omului de afaceri.

În anul 1999, Patriarhia Română i-a acordat lui Gelu Tofan Ordinul “Crucea Patriarhală”, pentru construcţia unei biserici în judeţul Botoşani.

Unul dintre primii milionari în dolari ai României

Gelu Tofan, primul botoșănean care a intrat în Top 300 cei mai bogați români, a fost unul dintre primii milionari în dolari ai României post-decembriste. El a fost cunoscut drept „regele anvelopelor”, după ce a fondat Compania Tofan Grup Internaţional, prin care a controlat ani buni piaţa de anvelope din România.

Botoşăneanul a devenit cunoscut în mediile de afaceri în anul 1995, când întreprinderea Danubiana, producător de anvelope, a fost privatizată de Fondul Proprietății de Stat, iar Tofan Grup cumpăra pachetul majoritar de acțiuni.

În anul 2001 Tofan Grup a vândut către Michelin două fabrici de anvelope (Silvania Zalău și Victoria Florești) și Tofan Recap, care reșapa anvelope. Tranzacția a fost estimată la acea vreme la 100 de milioane de dolari.

Proiecte derulate în comuna natală

Gelu Tofan şi-a iubit mult comuna natală, dovadă fiind proiectele derulate aici. În august 2018, acesta anunţa că vrea să readucă la viaţă „grâul roşu de Botoşani”. El a adus din Slovenia câteva sute de seminţe şi încerca, într-un parteneriat cu o facultate de agricultură, să reînvie această cultură pe plaiurile botoşănene.

În cadrul unui proiect finanţat parţial şi cu fonduri europene, Gelu Tofan a dezvoltat, la Todireni, satul său natal, o moară ultramodernă, cu sisteme automatizate şi un laborator performant de analiză al materiei prime, dar şi al făinii produse în moară, o investiţie care se ridică la opt milioane de euro.

Gelu Tofan era un mare iubitor de cultură şi a organizat la Todireni tabere pentru artişti, încheiate cu expoziţii cu lucrările realizate de aceştia.

Gelu Tofan a împlini 61 de ani pe 15 octombrie. Mai avea multe de făcut în plan profesional şi familial, dar Dumnezeu a hotărât ca misiunea lui pe pământ să se încheie aici.

Dumnezeu să îl odihnească în pace şi veşnică să-i fie pomenirea!

 

 

Deja ai votat!
Botoșani
nori împrăștiați
11.9 ° C
15.4 °
11.7 °
68 %
1.8kmh
25 %
mie
11 °
joi
19 °
vin
9 °
sâm
18 °
Dum
21 °

CARICATURA ZILEI

POZA ZILEI

E bine să conduci verde cu mașina electrică, dar nu strică să fii și prevăzător.

EDITORIAL

Nu am idee câtă lume cunoaște pilda cu broscuța surdă și, de aceea, pentru a fi sigur că voi fi înțeles așa cum trebuie...

EPIGRAMA ZILEI

Foaie verde și-o sipică, Badea are ... leafa mică Dar spune la orișicare Că eu am ... poșeta mare! -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...