Ceremonii restrânse de Ziua Armatei României

Ziua Armatei României, sărbătorită în fiecare an pe 25 octombrie, a fost marcată astăzi la Botoșani, dar într-un cadru restrâns, cu respectarea măsurilor de distanțare fizică și protecție. Dacă în anii trecuți evenimentul aduna toate oficialitățile județului, de la șefi de instituții, reprezentanți ai asociațiilor de veterani și politicieni, anul acesta numărul participanților a fost redus și asta din cauza pandemiei de coronavirus, care a impus ca manifestările să se desfășoare cu un număr mic de persoane.

Prin urmare, acțiunile nu au mai avut amploarea de altă dată și au inclus doar două momente – la monumentul generalului Gheorghe Avramescu (n.r. – din piața cu același nume aflată în părculețul din spatele fostei Biblioteci Județene) și la Monumentul Eroilor Botoșăneni din cel de-al Doilea Război Mondial aflat în intersecția străzilor Cuza Vodă și Calea Națională, unde, în prezența oficialităților locale, a fost oficiată o slujbă religioasă de cinstire a eroilor Armatei României. Au urmat apoi scurte alocuțiuni rostite de prefectul județului, Dan Nechifor, președintele Consiliului Județean, Doina Federovici, primarul municipiului Botoșani, Cosmin Andrei și noul comandantul al Garnizoanei militare Botoșani, locotenent colonel Ovidiu Damian, toți încercând să marcheze rolul jucat de armată în istoria neamului românesc. „Când vorbim de Armata Română, vorbim de jertfă, de dăruire, de sacrificiu. Astăzi ne gândim la cei care au ales să-și slujească țara îmbrăcând uniforma militară. Și ne gândim și la eroii neamului care de-a lungul istoriei au luptat pentru a apăra patria. Ne exprimăm recunoștința și le aducem un pios omagiu. Sacrificiul lor nu trebuie uitat, trebuie onorat. Eroii neamului reprezintă exemple pentru generațiile următoare. Armata Română este demnă de trecutul și de eroii săi. Și reprezintă astăzi mai mult ca oricând un reper moral. La mulți ani Armatei Române! La mulți ani, dragi militari!”, a spus prefectul județului, Dan Nechifor.

Tot din cauza măsurilor de protecție, la depunerile de coroane au participat numai reprezentanții Garnizoanei militare, prefectul județului, reprezentanții CJ, primarul municipiului și șefii structurilor teritoriale din cadrul Ministerului Afacerilor Interne.

Ceremoniile nu au inclus nici defilarea cadrelor militare, manifestările încheindu-se după numai câteva minute, cu depunerile de coroane.

 

Deja ai votat!