Noi excepții privind accesul cu certificatul verde adoptate de Guvern

La doar 12 ore de la intrarea în vigoare a noilor restricţii impuse din cauza numărului mare de îmbolnăviri de Covid, Guvernul a emis o nouă hotărâre prin care stabilește mai multe excepții de la obligativitatea certificatului verde pentru accesul în centre comerciale sau în instituții publice. „La centrele comerciale, este obligatorie verificarea certificatului verde. Se va permite accesul persoanelor care se deplasează la centrele de vaccinare și numai dacă sunt stabilite culoare dedicate de intrare și ieșire din mall”, a explicat Raed Arafat, într-o conferință de presă.

O altă excepție de la prezentarea certificatului verde la intrarea în mall este în cazul în care o persoană trebuie să ajungă la biroul unei instituții publice. „Acolo se poate cu test valabil și cu dovada programării”. Adică, tot este necesar un document și nu se poate intra liber.

Raed Arafat a subliniat că mall-urile sunt obligate să verifice certificatul verde la intrare, iar cei care nu au dovada vaccinării sau trecerii prin boală nu pot intra nici în magazinele alimentare situate în interiorul centrelor comerciale. De asemenea, guvernul a introdus excepție de la prezentarea certificatului verde în instituțiile publice pentru cei care merg în sălile de judecată, în secții de poliție, au nevoie de servicii medicale sau merg în centrele de vaccinare. „Accesul în instituțiile publice și private, s-au prevăzut unele excepții: pensionarii care trebuie să ridice pensia, cei care merg pentru prestații sociale, alocații pentru copii”, a explicat Raed Arafat.

Accesul se face în prezent fără necesitarea prezentării certificatului verde în farmacii, magazine alimentare care nu sunt situate în centrele comerciale, benzinării și în biserici.

Reglementări în privinţa şcolilor private 

Noua hotărâre de guvern reglementează și situația școlilor private, care deși figurau în decizia CNSU au fost omise în prima hotărâre de guvern. „Prezența fizică este interzisă în școlile private, nimeni nu îi oprește să facă în online”, a subliniat Raed Arafat.

Noile modificări vin în urma unor neclarități care s-au strecurat în prima hotărâre de guvern, cât și a unor omisiuni făcute în comparație cu recomandările CNSU, susține Raed Arafat. „Au fost unele diferențe care au fost pe baza unor neînțelegeri juridice și momentul în care s-au translatat unele măsuri nu au fost foarte clare”, a explicat, luni, Raed Arafat la scurt timp după ce a fost dată o nouă Hotărâre de Guvern.

Noile măsuri de restricții au intrat în vigoare de luni, 25 octombrie, iar excepțiile vor deveni valabile după publicarea în Monitorul Oficial.

Deja ai votat!