Arest preventiv pentru vânzătorii de marijuana. Cannabis uscat în podul unei anexe

Cei doi tineri reținuți miercuri de procurorii biroului teritorial Botoșani al Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism (DIICOT) au fost arestați preventiv pentru o perioadă de 30 de zile. Măsura a fost dispusă de judecătorii de drepturi și libertăți din adrul Tribunalului Botoșani, probele adunate de anchetatori fiind fără dubii. „Admite propunerea Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism – Biroul Teritorial Botoşani formulată în dosarul nr. 129/D/P/2021. În temeiul art. 226 Cod procedură penală raportat la art. 202 alin. 1, 3 şi art. 223 alin. 2 din Codul de procedură penală, dispune arestarea preventivă a inculpatului Zvîncă Ștefan-Constantin cercetat pentru săvârșirea infracţiunilor de „constituirea unui grup infracțional organizat”, prev și ped. de art. 367 alin. 1 și 3 Cod Penal și „cultivare, deţinere, transport și vânzare de droguri de risc, fără drept”, faptă prev. şi ped. de art. 2 alin. 1 din Legea nr. 143/2000, cu aplicarea art. 35 alin. 1 Cod Penal, ambele cu aplicarea art. 38 alin. 1 și art. 77 alin. 1 lit. d Cod Penal pe o durată de 30 de zile, respectiv de la data de 28 octombrie 2021 până la data de 26 noiembrie 2021, inclusiv. În temeiul art. 226 Cod procedură penală raportat la art. 202 alin. 1, 3, art. 223 alin. 2 şi art. 243 alin 2, 3 din Codul de procedură penală, dispune arestarea preventivă a inculpatului minor Vorniceanu Alin-Valentin cercetat pentru săvârșirea infracțiunilor de „constituirea unui grup infracțional organizat”, prev și ped. de art. 367 alin. 1 și 3 Cod Penal și „cultivare, deţinere, transport și vânzare de droguri de risc, fără drept”, faptă prev. şi ped. de art. 2 alin. 1 din Legea nr. 143/2000, cu aplicarea art. 35 alin. 1 Cod Penal, ambele cu aplicarea art. 38 alin. 1 și art. 113 alin. 3 Cod Penal pe o durată de 30 de zile, respectiv de la data de 28 octombrie 2021 până la data de 26 noiembrie 2021, inclusiv. În temeiul art. 230 din Codul de procedură penală dispune emiterea mandatului de arestare preventivă pe numele inculpaţilor Zvîncă Ştefan-Constantin şi Vorniceanu Alin-Valentin”, se menționează în decizia instanței.

Tinerii ar fi intrat în vizorul anchetatorilor, după ce ar fi înființat ilegal o cultură de cannabis și s-au apucat să vândă marijuana, amatorilor de droguri. Inițial, la începutul verii, undeva prin luna iunie a.c., ei au cumpărat de pe internet semințe de cânepă, pe care le-au însămânțat în grădina unei locuințe din comuna Hudești, unde stătea de fapt sora minorului. Anchetatorii spun că din semințe ar fi ieșit cinci plante, care ar fi fost îngrijite de minor, el fiind cel care le-a udat și întreținut pe tot parcursul verii. Una dintre plante a rămas pitică, însă celelalte patru ar fi ajuns la maturitate, iar ulterior tinerii au recoltat inflorescența, pe care au pus-o la uscat în podul unei anexe gospodărești. Când fragmentele vegetale s-au uscat, tinerii le-au mărunțit, după care s-au apucat să caute clienți pentru droguri, prețul cerut fiind de 50 de lei gramul. Informațiile au ajuns și la polițiștii Serviciului de Combatere a Criminalității Organizate (SCCO) Botoșani, care au început să-i fileze.

În baza probelor adunate, pe 26 octombrie a.c., polițiștii de la SCCO, împreună cu procurorii DIICOT, au descins la domiciliile lor. Astfel, în podul anexei din comuna Hudești, au mai fost găsite resturi vegetale din cele patru plante, care au confirmat existența culturii ilegale. În schimb, tânărul din Darabani, când s-a trezit cu polițiștii la ușa apartamentului, a refuzat să deschidă. Ba mai mult, a încercat să scape de probele compromițătoare și a aruncat în grupul sanitar și pe o fereastră fragmentele vegetale pe care le deținea în apartament. Polițiștii au folosit însă berbecul, au forțat ușa și au intrat peste el, reușind să recupereze o parte din droguri.

Ulterior, descinderile au continuat, în total fiind efectuate cinci percheziții domiciliare, fiind ridicate cinci persoane, care au fost conduse la audieri, printre acestea aflându-se și consumatori, care au recunoscut că au cumpărat marijuana de la cei doi suspecți. În urma perchezițiilor, au fost ridicate 6 telefoane mobile, 4 carduri SIM, peste 500 de grame de cannabis, o pipă, un cântar și un grinder. În cadrul acțiunii, polițiștii Serviciului de Combatere a Criminalității Organizate Botoșani au beneficiat de sprijinul jandarmilor. Față de doi tineri, de 23 și 17 ani, a fost luată măsura reținerii pentru 24 de ore. Audiați, tinerii au recunoscut în final întreaga afacere, dar au susținut că nu au avut o cantitate atât de mare de droguri. Cu toate acestea, magistrații au dispus arestarea lor.

 

Deja ai votat!