vineri, iulie 4, 2025
AcasăLocal BTAstăzi - Moşii de toamnă

Astăzi – Moşii de toamnă

Astăzi, 30 octombrie, Biserica Ortodoxă a rânduit să se facă pomenirea celor plecaţi din această lume. Astfel, după Sfânta Liturghie sunt pomeniţi cei trecuţi la cele veşnice. În credinţa creştină, viaţa nu se termină odată cu moartea trupească. De aceea, o zi de comemorare a celor trecuţi la viaţa veşnică are o semnificaţie aparte.

Astăzi ne rugăm şi-i pomenim pe cei adormiţi. Nu vă uitați părinții, bunicii și pe toți cei dragi, trecuți în veșnicie!”, a transmis preotul Constantin Puiu, parohul Bisericii „Sfinţii Arhangheli Mihail şi Gavriil”, din Teişoara – Roma.

Biserica îi numeşte pe cei trecuţi în viaţa de dincolo „adormiţi”.  Biserica nu vorbeşte de trecere într-o stare de nefiinţă, ci de trecere dintr-un mod de existenţă în alt mod de existenţă.

Biserica a rânduit ca într-o sâmbătă premergătoare postului să ne aducem aminte în mod special de cei adormiţi. Şi ei, acolo, aşteaptă dragostea noastră”, a declarat preotul Partenie Apostoaie, parohul Bisericii „Vovidenia”.

De la slujbele de pomenire nu trebuie să lipsească vinul şi coliva. Coliva semnifică trupul celui adormit, este expresia materială a credinţei noastre în Înviere, pentru că este preparată din boabe de grâu, iar Mântuitorul Iisus Hristos s-a folosit de parabola bobului de grâu, prevestind Învierea Sa. După slujbă, potrivit rânduielii, se împart colivă, vin, colaci, pachete cu mâncare şi lumânări.

Cuvântul “moşi” vine de la “strămoşi” şi se referă la persoanele trecute la cele veşnice. Cu apelativul “moşi” sunt numiţi nu doar cei plecaţi din această lume, ci şi principalele sărbători ce le sunt consacrate, precum şi pomenile făcute pentru ei.

Printre zilele de Moşi sunt “Moşii de primăvară” (de Macinici), “Moşii de vară” (sâmbăta dinaintea Rusaliilor), “Moşii de toamnă”, “Moşii de iarnă” (sâmbăta dinaintea Duminicii lăsatului sec de carne).

Deja ai votat!

AVEM NEVOIE DE SPRIJINUL DUMNEAVOASTRĂ!

„Avem nevoie de sprijinul dumneavoastră pentru a putea oferi în continuare jurnalism onest și a lupta cu corupția și dezinformarea, pentru a scrie despre situația reală, nu versiunea oficială cosmetizată oferită de autorități.

REDIRECȚIONEAZĂ 20% DIN IMPOZITUL PE PROFIT AL COMPANIEI TALE

Poți alege ca 20% din taxele plătite de compania ta să meargă către jurnalism de calitate, nu către stat. Descarcă draft-ul contractului de sponsorizare. Completează-l cu datele companiei și suma. Trimite-l la monitorul@monitorulbt.ro *Baza legală poate fi consultată AICI.

Botoșani
cer senin
27.7 ° C
27.7 °
26.6 °
50 %
5.5kmh
0 %
vin
31 °
S
25 °
D
31 °
lun
38 °
mar
36 °

CARICATURA ZILEI

POZA ZILEI

Se vede treaba că pozarea şi postarea crinilor de pe bulevard a devenit sarcină de partid.

EDITORIAL

Aud vorbindu-se de o groază de timp despre necesitatea ajustării legii salarizării care, spun politicienii, are niște neajunsuri. În primul și-n primul rând despre...

EPIGRAMA ZILEI

Dacă Domnul ar decide Spre Pământ să îți iei zborul Ai vedea cum, prin partide, Tagma fură iar poporul...   -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

Happy Cinema te invită să descoperi o lună plină de experiențe cinematografice memorabile! Iulie aduce un program variat și captivant, gândit pentru toate gusturile...

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...