spot_img
joi, aprilie 25, 2024
AcasăLocal BTA decedat un fost deputat botoşănean

A decedat un fost deputat botoşănean

Federația Comunităților Evreiești din România-Cultul Mozaic, este în doliu, după ce s-a stins din viață Dr. Aurel Vainer, președinte de onoare al F.C.E.R.

Născut pe 10 ianuarie 1932, la Ștefănești, Botoşani, Aurel Vainer, a devenit mai târziu doctor în economie. Ein Mensch, cum îi plăcea să spună despre cei puțini, aleși la suflet, ca și el, care meritau acest calificativ.

Venea dintr-o familie evreiască pe care o pomenea adesea și de la care a moștenit dragostea pentru muncă, iubirea față de aproape, respectul față de demnitatea proprie și a celor din jur, pe care s-a străduit mereu să nu îi umilească, să nu îi strivească sub autoritatea sa. Când era sfătuit să țină seama de vârsta lui, anii adunându-se implacabil, răspundea întotdeauna: „Cât vrea Dumnezeu, vreau și eu”.

A avut o contribuție esențială la dezvoltarea vieții evreiești din România. A insistat asupra necesității de depune eforturi masive pentru renovarea sinagogilor, chiar și în localități în care nu mai trăiau evrei, spunând că sinagogile erau cea mai bună afirmare și confirmare istorică a existenței evreilor pe meleagurile românești.

A luptat cu toată puterea, în permanență, împotriva antisemitismului și a negaționismului Holocaustului, împotriva urii și a discriminării.

S-a dăruit întru totul punerii în lumină a contribuției evreilor la dezvoltarea științifică, artistică, tehnologică și socială a României și a dispus organizarea de evenimente culturale și editarea de cărți demonstrând participarea evreilor la războaiele duse de România pentru întregirea țării și a neamului.

A fost vicepreședinte al Camerei de Comerț și Industrie a Municipiului București și un apreciat politician, membru al Camerei Deputaților din partea comunității evreiești. Și aici s-a remarcat și s-a impus datorită calităților sale umane, inteligenței, culturii, echilibrului și dorinței de a promova înțelegerea și conlucrarea, niciodată confruntarea. În 2004, a fost ales vicepreședinte al Comisiei de Politică Economică, Reformă și Privatizare din Camera Deputaților.

„Fără Aurel Vainer, lumea a devenit mai săracă, iar cei care au avut ocazia să îl cunoască și să lucreze cu el, au avut un privilegiu. Din păcate, Dumnezeu l-a chemat la El pe Aurel Vainer, iar noi, cei rămași, vom putea doar să ne întrebăm, din când în când, atunci când dăm de greu, ce ar fi făcut Aurel Vainer în respectiva situație”, este mesajul reprezentanţilor comunităţii evreieşti.

Înmormântarea va avea loc marți, 2 noiembrie 2021, ora 14:00 la Cimitirul Evreiesc ”Filantropia” din București.

Odihnească-se în pace! Să îi fie amintirea binecuvântată!

 

Deja ai votat!
Botoșani
cer acoperit de nori
12.2 ° C
12.2 °
12.2 °
66 %
2.6kmh
100 %
joi
13 °
vin
15 °
sâm
18 °
Dum
19 °
lun
19 °

CARICATURA ZILEI

Joi

POZA ZILEI

  Visul american poate fi trăit oriunde. Chiar dacă e mai mic şi mai gârbovit.

EDITORIAL

Schimbările „spectaculoase” în cadrul strategiilor electorale ale partidelor apărute pe ultima sută de metri sunt semne că, pe undeva, societatea dă semne de revenire...

EPIGRAMA ZILEI

Nu bârfesc, nu-s cârcotaș Dar vă spun, cunosc un domn De aicea din oraș Care-i treaz numai ... în somn ! Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...