Termen de valabilitate prelungit pentru vaccin

Dozele de vaccin Pfizer care au expirat la 30 septembrie 2021 se administrează în continuare, în baza unei decizii a Agenţiei Naţionale a Medicamentului şi a Dispozitivelor Medicale din România (ANMDMR) de prelungire a termenului de valabilitate cu încă 3 luni, transmisă Direcțiilor de Sănătate Publică din țară. Este vorba despre lotul cu numărul FA 4632.

La solicitarea „Monitorul de Botoşani”, reprezentanţii Direcției de Sănătate Publică (DSP), spun că în centrele de vaccinare din judeţ nu au fost administrate vaccinuri din acest lot. „Noi am primit întotdeauna din alt lot de vaccin. Acest lot expiră la 24 noiembrie, dar până atunci vor fi cu siguranţă folosite toate dozele. Noi nici nu creăm stocuri la DSP, ci preferăm ca atunci când este nevoie să mergem să luăm de la Iaşi. Aşa ne asigurăm că vaccinul este ţinut în cele mai sigure condiţii, în centrul de depozitare de la Iaşi şi nu sunt probleme cu stocarea la temperaturi joase”, a spus medicul Monica Adăscăliţei, directorul DSP Botoşani.

Potrivit DSP tot vaccinul Pfizer are termenul de valabilitate prelungit deoarece ANMDMR a aprobat prelungirea cu încă 3 luni pentru vaccinul Pfizer, cu excepția dozelor cu termenul de valabilitate inițial 30 septembrie 2021 care au fost scoase de pe lanțul de temperatură ultrajoasă (între – 90⁰C și – 65⁰C) pe lanțul de 2-8⁰C anterior datei de 27 septembrie. Acestea au putut fi administrate până la data de 30 septembrie inclusiv.

Decizia agenției din România este în corelație cu cea a Agenției Europene pentru Medicamente (EMA), care a comunicat în data de 10 septembrie că „în urma analizării datelor noi de stabilitate, a extins de la 6 luni la 9 luni perioada de valabilitate pentru vaccinul Comirnaty produs de compania Pfizer/BioNTech”.

Astfel, dozele de vaccin Comirnaty aflate pe lanțul de temperatură ultrajoasă în depozitele naționale au termenul de valabilitate extins până cel mai devreme la finalul acestui an. Decizia se aplică și loturilor fabricate și eliberate anterior datei de 10 septembrie, depozitate în centrele naționale la temperaturi cuprinse între -90⁰C și -60⁰C.

Deja ai votat!