spot_img
vineri, aprilie 26, 2024
AcasăLocal BTÎncepe scanarea Centrului Istoric

Începe scanarea Centrului Istoric

O echipă de tehnicieni urmează să scaneze Centrul Istoric al municipiului Botoșani, inclusiv galeriile subterane, în vederea realizării unui tur virtual. Astfel, directorul Direcției Județene pentru Cultură a semnat luni contractul cu privire la acest proiect.

„Împreună cu Primăria Municipiului Botoșani suntem beneficiarii unui proiect de promovare a diversității culturale. Am semnat ieri contractul și urmează ca în aproximativ două săptămâni să înceapă scanarea. Botoșănenii vor avea acces la un muzeu virtual, la o hartă interactivă cu beciurile subterane. De asemenea, în urma proiectului vom afla mai multe detalii și despre cine a trăit în centrul istoric. Sperăm ca la sfârșitul acestei etape din proiect să confirmăm sau să infirmăm legendele cu privire existența beciurilor din subsolurile Centrului Istoric”, a declarat Dănuț Huțu, directorul Direcției pentru Cultură, Botoșani.

Proiect finanţat cu fonduri europene 

Activitățile au loc în cadrul proiectului „Back to Our Common Roots” (Întoarcere la rădăcinile noastre comune), desfășurat cu fonduri europene, prin Programul Operațional Comun România-Ucraina 2014-2020.

„Începând de săptămâna viitoare, echipa prestatorului va fi la Botoșani pentru recunoașterea terenului și primele teste de scanare la suprafață prin geo-radar și în subteran, cu ajutorul unui scanner 3D. Va urmă scanarea efectivă a întregului areal propus, aerofotogrametrierea cu drone, crearea modelului 3D și realizarea fotografiilor panoramice pentru turul virtual. Activitatea va continuă apoi cu realizarea efectivă a aplicației și a hărții interactive, crearea turului virtual și, în final, elaborarea raportului științific”, a transmis Raluca Bălășcău, managerul proiectului.

Muzeu înfiinţat în centrul istoric 

Valoarea proiectului este de 938.560 de euro, din care 520.800 de euro pentru municipiul Botoşani. În cadrul acestui proiect, în Centrul Istoric va fi înfiinţat un nou muzeu, dar, ceea ce este mai important, este faptul că, pentru prima dată, va fi scanată reţeaua de beciuri din Centrul Istoric. Această scanare profesională va ajuta municipalitatea să le pună în valoare, dar va putea reprezenta un sport important şi pentru proiectele viitoare.

Dănuţ Huţu, directorul Direcţiei de Cultură, a declarat că unele beciuri din Centrul Vechi au fost salvate prin intervenţia Eugeniei Greceanu, care a întocmit un studiu de referinţă. Graţie Eugeniei Greceanu, oraşele Botoşani şi Piteşti au reuşit să-şi salveze Centrul Istoric.

În cadrul proiectului, vor fi create şi operaţionalizate Muzeul Multimedia al Diversităţii Culturale Botoşani şi Muzeul Armelor Ivano Frankivsk. Muzeul Multimedia al Diversităţii Culturale Botoşani va fi amenajat într-un beci aflat sub clădirea din Piaţa 1 decembrie, numărul 45, vizavi de Biserica „Uspenia”, clădire reabilitată prin proiectul cu finanţare PHARE.

Deja ai votat!
Botoșani
cer acoperit de nori
9.9 ° C
10 °
8.2 °
97 %
1.3kmh
100 %
vin
15 °
sâm
18 °
Dum
20 °
lun
20 °
mar
15 °

CARICATURA ZILEI

Joi

POZA ZILEI

  Visul american poate fi trăit oriunde. Chiar dacă e mai mic şi mai gârbovit.

EDITORIAL

Schimbările „spectaculoase” în cadrul strategiilor electorale ale partidelor apărute pe ultima sută de metri sunt semne că, pe undeva, societatea dă semne de revenire...

EPIGRAMA ZILEI

Nu bârfesc, nu-s cârcotaș Dar vă spun, cunosc un domn De aicea din oraș Care-i treaz numai ... în somn ! Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...