Edilii încă nu au stabilit cât vor plăti clienţii Modern Calor pe gigacalorie

Botoşănenii care sunt clienţi ai societăţii Modern Calor au emoţii în privinţa valorii facturilor din sezonul rece 2021 – 2022. La această dată încă nu a fost stabilit preţul local care va fi facturat populaţiei, ci doar s-a anunţat că preţul total al gigacaloriei la Botoşani (pentru producţie, transport şi distribuţie – n.r.) va fi de 615 de lei pe gigacalorie. Dar nici această valoare nu este bătută în cuie.

Încă nu avem diferenţa de costuri privind transportul şi distribuţia. De asemenea, aşteptăm actul normativ de la Guvern pentru susţinerea diferenţelor, aşa cum a afirmat primul ministru, subvenţia pentru preţul de producţie, După ce avem aceste calcule, putem intra cu o hotărâre de Consiliu Local, să stabilim preţul pentru populaţie. Preţul total este azi 615 de lei pe gigacalorie, dar nu este preţul final”, a declarat primarul Cosmin Andrei.

Totodată, edilul a anunţat că, în baza solicitărilor de la Bucureşti, municipalitatea a transmis că la această dată Modern Calor furnizează căldură şi apă caldă în 10.000 de apartamente.

ANRE a actualizat tariful pentru producţie

După ce Autoritatea Naţională de Reglementare în Energie (ANRE) a actualizat tariful pentru producţie, la nivelul municipiului Botoşani calculele indică un preţ de 615 de lei pe gigacalorie, faţă de 403 de lei, preţul actual. „A fost 161,89 de lei fără TVA pe MWh şi a crescut la 315,31 de lei, de aici vine majorarea de 94%, dar nu se va reflecta în factura botoşănenilor. Asta este componenta pe care a actualizat-o ANRE. Cât va plăti populaţia vor decide consilierii municipali, este prerogativa dumnealor să vadă dacă diferenţa aceasta de preţ o va suporta primăria prin subvenţie sau va fi dusă prin facturi către populaţie”, a declarat Bogdan Varasciuc, directorul Modern Calor.

La această dată, în municipiul Botoşani preţul total pe gigacalorie este de 403 de lei, din care populaţia plăteşte doar 200 de lei, diferenţa fiind asigurată de la bugetul local.

În această perioadă, sunt depuse cererile pentru ajutoarele la încălzire. Cererile se depun la Modern Calor, pentru clienţii acestei societăţi şi la Direcţia de Asistenţă Socială, pentru botoşănenii care vor ajutor pentru lemne, respectiv ajutor la plata facturii la energie electrică sau gaze.

Deja ai votat!