Judeţul înregistrează un spor natural pozitiv. Numărul naşterilor l-a depăşit pe cel al deceselor

După mulți ani în care sporul natural al județului a fost negativ, numărul de decese  depăşindu-l pe cel al naşterilor, în luna august a acestui an situația s-a schimbat. Astfel, potrivit datelor centralizate de Direcția Județeană de Statistică (DJS), în august, în judeţ au fost înregistrate 410 nașteri și 398 de decese, asta însemnând un spor natural pozitiv de 12 de persoane.

Și comparativ cu luna august a anului trecut se constată o creștere a numărului de nașteri, fiind înregistrate cu 109 mai mult, iar numărul persoanelor care au decedat a fost mai mic cu 51 persoane față de cel din luna august 2020. În luna august a anului trecut a fost un spor natural negativ de 148 persoane.

Populația României a scăzut cu aproximativ 100.000 într-un an

Potrivit datelor centralizate de Institutul Național de Statistică (INS) populația României a scăzut cu aproximativ 100.000 la 1 ianuarie 2020, față de 1 ianuarie 2019. Astfel, populația rezidentă la începutul acestui an în România a fost de 19.318.000, în scădere cu 96.500 față de anul precedent.

Cauza principală a acestei scăderi o reprezintă sporul natural negativ, numărul persoanelor decedate depășind numărul născuților-vii cu 73.630 de persoane.

Natalitate scăzută de migraţie şi sărăcie

Principala cauză a scăderii natalităţii o reprezintă plecarea tinerilor în străinătate pentru a-şi asigura un trai mai bun. Pe lângă aceasta, specialiştii susţin că îmbătrânirea populaţiei şi situaţia financiară precară a celor rămaşi fac tot mai grea întemeierea unei familii şi duc implicit la scăderea numărului naşterilor.

Datele celui mai recent recensământ arată că, în Botoşani, proporţia persoanelor cu vârste peste 60 de ani a crescut de la nici 17% în 1990 la peste 21% în 2011. În perioada 2002-2011, din localităţile mici a plecat în medie un sfert de populaţie, lăsând sute de case pustii. O altă cauză a scăderii populaţiei o reprezintă şi mortalitatea infantilă.

Deja ai votat!