Minunea vaccinării începe să se stingă (video)

Odată cu scăderea numărului de cazuri de Covid, interesul botoşănenilor faţă de vaccinare începe să scadă. Astfel, după ce timp de aproape două săptămâni numărul persoanelor vaccinate s-a apropiat de 2-3.000 în fiecare zi, de câteva zile numărul celor care doresc să se imunizeze a scăzut la aproximativ 1.000 în fiecare zi.

„Noi în general facem lucrurile când ni se aprind călcâiele. Din păcate acesta este specificul nostru. Acum, dacă ne-am mai liniştit cu boala, s-au mai anunţat unele relaxări, deja a scăzut şi vaccinarea”, a precizat economista Doina Caba, managerul general al Spitalului Judeţean de Urgenţă „Mavromati”.

Potrivit autorităţilor sanitare, în prezent aproape 86.000 de botoşăneni au schema de vaccin completă. „De la începutul campaniei de vaccinare avem imunizate 94.792 de persoane cu doza unu, 55.502 cu doza doi şi 10.162 cu doza trei. În total avem 160.456 de doze utilizate la nivelul judeţului. Dintre aceste persoane 85.722 de persoane sunt imunizate cu schema completă de vaccinare”, a precizat medicul Monica Adăscăliţei, directorul Direcţiei de Sănătate Publică Botoşani.

Prefectul judeţului este de părere, însă, că un procent mult mai mare din populaţia judeţului este imunizată faţă de ceea ce arată cifrele. Asta deoarece numărul locuitorilor a scăzut foarte mult în ultimii ani, chiar dacă acest lucru nu este consemnat în mod oficial încă. „Anul viitor vom avea recensământul şi vom vedea exact care este populaţia reală a judeţului. În prezent ne luăm după vechile statistici, care arată peste 400.000 de locuitori, însă real cred că mai suntem cam 300.000. Dacă 86.000 sunt imunizaţi şi 21.000 sunt trecuţi prin boală, înseamnă că ne apropiem de un grad de 50% de imunizare în mod real”, a spus prefectul dan Nechifor.

Deja ai votat!