O echipă de la Colegiul „A.T. Laurian” va fi premiată la Sorbona

Profesorul Gabriela Mangîr şi şase elevi de clasa a XII-a a profilului bilingv franceză din Colegiul „A.T. Laurian” au reușit să câștige un concurs internațional al cărui premiu va fi înmânat la Sorbona.

Competiția a fost organizată cu ocazia sărbătoririi bicentenarului Societății de Geografie franceze, alături de Académie de Sciences Politiques et Morale. Acest concurs nu s-a adresat doar elevilor, competitorii neavând o limită de vârstă pentru participare. Echipa de la Colegiul „AT Laurian” a realizat un film de promovare a Botoșanilor și a curiozităților sale geografice, pentru care s-a făcut o cercetare documentară pe teren, în locuri precum Vorona, Oneaga sau Ipotești.

Materialul are la bază un scenariu realizat de elevi, cu subtitrare în franceză, și prezintă Botoșanii cu locurile sale frumoase, mai mult sau mai puțin cunoscute, dar și cu inițiativele tinerilor de protejare a acestora, plantarea pomilor, florilor și ecologizarea fiind doar câteva. Filmulețul va fi publicat pe site-ul Societății de Geografie din Franța, în perioada imediat următoare.

Profesorul Gabriela Mangîr şi cei şase elevi au fost invitaţi pe 15 decembrie, în marele amfiteatru al celebrei universități din Sorbona, pentru înmânarea premiului.

Primăria Botoșani susține financiar deplasarea echipei la Paris și doresc să mulțumesc pe această cale pentru sprijin. Suntem bucuroși și nerăbdători să vizităm Sorbona și să primim premiul, a declarat Gabriela Mangîr, profesorul care, anul acesta, a primit distincția Palmes Academiques, de la  Laurence Auer, ambasadorul Franței în România.

Sprijin financiar aprobat de consilierii municipali

Profesorul Marius Daniel Bucătaru, directorul Colegiului „AT Laurian” a solicitat municipalităţii suma de 14.159 de lei, reprezentând cheltuielile cu transportul şi cazarea echipei formate din profesorul Gabriela Mangîr şi celor şase elevi. Echipa se va afla în Franţa în perioada 12 – 16 decembrie.

Va fi o bună oportunitate pentru a face cunoscut pe plan internaţional Botoşaniul cu obiectivele sale şi cu preocupările tinerilor pentru protejarea mediului. Filmul realizat va fi transmis şi Primăriei Botoşani, pentru a fi folosit în vederea promovării obiectivelor culturale, turistice ale oraşului„, a transmis Marius Daniel Bucătaru.

Primarul Cosmin Andrei a iniţiat un proiect de hotărâre vizând alocarea de la bugetul local a sumei de 14.159 de lei, proiectul fiind votat în ultima şedinţă ordinară a deliberativului local.

 

 

Deja ai votat!