sâmbătă, aprilie 20, 2024
AcasăLocal BTNou focar de pestă porcină depistat în judeţ

Nou focar de pestă porcină depistat în judeţ

Pesta porcină continuă să facă ravagii în judeţ. Astfel, prezenţa virusului a fost confirmată miercuri la doi porci domestici, crotaliaţi, găsiți morți într-o exploatație non-profesională din localitatea Vicoleni, comuna Ungureni, județul Botoșani. Focarul este unul nou, iar proprietarul mai deține alte două porcine in gospodărie. Animalele au fost, joi, ucise preventiv, cu respectarea măsurilor de biosecuritate și neutralizarea cadavrelor prin metoda alternativă de incinerare/îngropare.

În urma confirmării diagnosticului de către Laboratorul Sanitar Veterinar și pentru Siguranța Alimentelor Suceava, serviciile veterinare au intervenit de urgență. Astfel, locația a fost plasată sub supraveghere oficială, au fost aplicate măsuri de restricție pentru circulația persoanelor, animalelor, produselor, subproduselor și mijloacelor de transport. De asemenea s-a procedat la dezinfecția locului din curtea proprietarului și la ecarisarea cadavrelor.

CLCB s-a întrunit în şedinţă extraordinară

Pentru a preveni răspândirea bolii, Centrul Local de Combatere a Bolilor (CLCB) din județul Botoşani s-a întrunit în ședință extraordinară și a adoptat planul de măsuri privind controlul, combaterea şi eradicarea pestei porcine africane. În conformitate cu planul de măsuri aprobat, s-au stabilit o zonă de protecție pe o rază de 3 km inclusă în zona de supraveghere, pe o rază de 10 km în jurul focarului. Ancheta epidemiologică iniţială este în desfășurare.

DSVSA Botoşani a reluat în acest context solicitarea făcută către crescătorii de porcine, ca orice caz de moarte sau îmbolnăvire al animalelor din gospodărie să fie adus imediat la cunoştinţa autorităţilor sanitare veterinare. Aruncarea cadavrelor de porci este o faptă deosebit de gravă, putând fi sancționată inclusiv penal.
„Toate animalele suspecte trebuie ucise / sacrificate şi neutralizate, iar proprietarii vor fi despăgubiţi de către stat, în condițiile prevăzute de legislaţie. DSVSA Botoşani, solicită sprijinul şi înţelegerea cetăţenilor pentru respectarea măsurilor de prevenire şi combatere a bolii, având în vedere gravitatea acesteia şi consecinţele economice deosebit de grave generate de apariţia ei.
Facem precizarea că pesta porcină africană nu afectează omul, neexistând nici cel mai mic risc de îmbolnăvire pentru oameni, singurele specii afectate fiind porcii domestici şi mistreţii”
, au transmis reprezentanţii DSVSA.

Focar depistat şi la Mesteacăn

Un alt focar de pestă porcină a fost depistat la finalul lunii octombrie localitatea Mesteacăn din comuna Corni. Suspiciunea de PPA a apărut după ce medicul veterinar a fost sesizat cu privire la faptul că şapte porci dintr-o gospodărie au o stare febrilă.
De precizat este faptul că din cauza faptului ca gospodarul din Corni nu a respectat legislația și nu avea înregistrate decât două din cele șapte animale pe care le deținea, acesta nu a fost despăgubit de stat.

7 focare depistate de la începutul anului

De la începutul anului și până în prezent au evoluat șapte focare PPA la porci domestic, dintre care șase cu proprietari. De asemenea, a fost înregistrat un focar în localitatea Cerbu, comuna Copălău, potrivit Direcției Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor (DSVSA) Botoșani.

Aproape 200 de focare de pestă la nivel naţional

Autoritatea Naţională Sanitar-Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA) a anunțat că aproape 200 de focare de pestă porcină sunt active la nivelul întregii țări. Instituţia a anunțat că la sfârșitul lunii mai au fost raportate 21 de focare noi de pestă porcină africană, lucru care duce bilanțul total la 184 de focare active în întreaga țară.

Potrivit sursei citate, 54 de cazuri noi au fost confirmate la mistreţi. Totodată, din totalul de 184 de focare de pestă porcină africană (PPA), 5 au fost descoperite în exploataţii comerciale şi 3 în exploataţii comerciale de tip A, fiind afectate 93.654 de porcine.

Pesta porcină africană a apărut în 2017 în România

De menționat este faptul că, din data de 31 iulie 2017, de la prima semnalare a prezenţei virusului PPA în România şi până în prezent, au fost diagnosticate 5.733 de cazuri la mistreţi, în 41 de judeţe. În conformitate cu prevederile europene, cazurile la mistreţi se sting după cel puţin 2 ani de la apariţia lor.

Deja ai votat!
Botoșani
nori împrăștiați
11.6 ° C
12.1 °
11.6 °
54 %
3.3kmh
44 %
sâm
14 °
Dum
14 °
lun
7 °
mar
10 °
mie
19 °

CARICATURA ZILEI

POZA ZILEI

În vremurile astea de război e mai bine să fii prevăzător și să umbli cu casa la tine.

EDITORIAL

În urmă cu ceva timp, la o oră de maximă audiență, un important post de televiziune național ne aducea la cunoștință – în urma...

EPIGRAMA ZILEI

Contrar zicalei consacrate Eu aș descrie-o în alt mod: Are picioare scurte, poate Dar sigur e ... miriapod!   -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...