Şerbănoiu rămâne încă un an la şefia poliţiei

Comisarul șef Viorel Șerbănoiu va rămâne la conducerea Inspectoratului de Poliție Județean (IPJ) Botoșani până anul viitor. Pensionat forțat în octombrie 2019, el și-a recâștigat dreptul de a-și continua activitatea în urma proceselor în instanță, iar în urmă cu câteva săptămâni a obținut prelungirea mandatului cu încă un an. De data aceasta, cererea de menținere în funcție a fost aprobată de ministrul Afacerilor Interne, Lucian Nicolae Bode, ordinul de prelungire fiind comunicat IPJ Botoșani.

Situația era oarecum de așteptat, în condițiile în care în acest moment conducerea IPJ Botoșani este incompletă. Deși în schemă sunt prevăzute două funcții de adjunct al inspectorului șef, numai una dintre acestea este ocupată, de comisarul șef Ioan Aniței, care a fost împuternicit să ocupe acest post.

„Sperăm ca în maxim o lună să fie desemnat și cel de-al doilea adjunct, astfel încât echipa de conducere să fie în formulă completă”, a spus comisarul șef Viorel Șerbănoiu. De altfel, în vara acestui an, timp de mai bine de două luni, conducerea IPJ a fost asigurată de o singură persoană, după ce fostul adjunct, comisarul șef Adrian Stoian, împuternicit pe o funcție de adjunct, a părăsit comanda IPJ întrucât i-a încetat împuternicirea (n.r. – el fiind detașat de la Poliția Municipiului Iași), iar celălalt adjunct, comisarul șef Cătălin Ilașcu, a decis să se pensioneze.

Pensionat forţat de calculator

Viorel Șerbănoiu a revenit la comanda poliției botoșănene în urmă cu doi ani, după două luni de incertitudini. Astfel, în octombrie 2019, în momentul în care a împlinit vârsta standard de pensionare de 57 de ani și două luni, el a fost pensionat forțat prin intermediul unei dispoziții semnată de inspectorul șef al Inspectoratului General al Poliției Române. Asta pentru că, deși formulase o cerere de menținere în funcție, nu a fost cine să o semneze întrucât acest atribut îi revine strict ministrului Afacerilor Interne.

Cum Carmen Dan demisionase din funcție, iar Guvernul Dăncilă a fost destituit prin moțiune de cenzură, cererea de prelungire a mandatului nu a mai fost analizată și nici aprobată, din cauza crizei de la nivelul conducerii Ministerului Afacerilor Interne (MAI). Așa se face că Șerbănoiu a fost pensionat „de calculator” și trecut automat în rezervă. Ulterior, el a inițiat mai multe demersuri în instanță pentru anularea deciziei de pensionare, revenind pe post în decembrie 2019 în urma unei decizii a Tribunalului Botoșani.

Viorel Șerbănoiu are peste 25 de ani de activitate în structurile MAI

Potrivit Statului polițistului, menținerea în funcția de șef al IPJ a unui polițist, după împlinirea vârstei standard de pensionare, se poate decide pentru maxim trei ani consecutivi, până la împlinirea vârstei de 60 de ani, însă acest lucru se face anual și numai prin ordin de ministru.

Prelungirea mandatului lui Viorel Șerbănoiu vine însă în contradicție cu fenomenul înregistrat în ultimii ani, când mulți polițiști au ales să se pensioneze anticipat, pentru vechime în sistem, în loc să rămână în activitate până la vârsta standard de pensionare. Potrivit legii privind pensiile militare de stat, polițiștii se pot pensiona în momentul în care au o vechime efectivă în muncă de 25 de ani, din care cel puțin 15 ani reprezintă vechimea în serviciu, ori comisarul șef Viorel Șerbănoiu are deja peste 25 de ani de activitate în structurile MAI, el angajându-se în poliție în ianuarie 1995.

Deja ai votat!