Tânăr trimis la muncă pentru a scăpa de puşcărie

A scăpat de pușcărie, dar va trebui să muncească în folosul comunității o perioadă de 120 de zile lucrătoare și să meargă la cursuri de pregătire. Este cazul unui tânăr de 22 de ani, din municipiul Botoșani, care în doi ani consecutivi a fost prins beat criță la volan, dar și cu droguri într-o cafenea din municipiu.

Trimis în judecată pentru ambele infracțiuni, Răzvan Iulian H. s-a ales cu o condamnare de 10 luni închisoare, dar magistrații au dispus suspendarea executării pedepsei sub supraveghere. Astfel, timp de doi ani, tânărul va trebui să respecte mai multe măsuri și obligații stabilite de judecători printre care să urmeze un curs de pregătire şcolară ori de formare profesională şi să frecventeze unul sau mai multe programe de reintegrare socială derulate de către Serviciul de Probaţiune de pe lângă Tribunalul Botoşani sau organizat în colaborare cu instituţii din comunitate. Dacă nu va respecta aceste măsuri, atunci botoșăneanul riscă să ajungă în pușcărie.

Droguri găsite după un scandal într-o cafenea

Prima ispravă a fost comisă pe 21 mai 2019, când Răzvan Iulian H. a mers la o cafenea de pe strada Cuza Vodă, unde a provocat un scandal, motiv pentru care administratorul localului a chemat poliția. Forțele de ordine au intervenit imediat, iar în urma controlului corporal efectuat, asupra tânărului a fost găsit un plic autosigilant ce conținea o substanță vegetală de culoare verde, tânărul recunoscând că este vorba de marijuana, care ar fi cumpărat-o de la un anume „Edy”.

Analizele de laborator au conformat că este vorba de cannabis, iar cazul a fost preluat de polițiștii și procurorii din cadrul structurilor de Combatere a Criminalității Organizate. Acuzat de deținere de droguri de risc pentru consum propriu, fără drept, tânărul a fost trimis în judecată și condamnat de Tribunalul Botoșani la trei luni de închisoare.

Condamnat şi pentru beţie la volan

Doar că după acea întâlnire cu polițiștii, tânărul nu s-a liniștit. Așa se face că în seara de 13 iunie 2020, el a fost prins în trafic la volanul unui Cielo, deși era beat criță, analizele toxicologice indicând o alcoolemie în sânge de 1,76 și respectiv 1.63. Din acest motiv, el a fost acuzat și de conducere sub influența băuturilor alcoolice și condamnat la 9 luni de închisoare cu suspendare sub supraveghere.

Cum faptele s-au petrecut înainte ca sentințele să fie definitive, la ultima condamnare primită, săptămâna trecută, magistrații au contopit pedepsele și astfel că botoșăneanul s-a ales cu o singură condamnare de 10 luni de detenție.

Judecătorii i-au atras însă atenția că, în cazul nerespectării, cu rea-credinţă, a măsurilor de supraveghere sau în situația în care va comite o nouă infracţiune pe parcursul termenului de supraveghere, consecinţa va fi executarea pedepsei în regim de detenţie.

Deja ai votat!