Profesori instruiţi să testeze elevii pentru Covid

După ce a anunţat că preșcolarii şi elevii vor fi testaţi de două ori pe săptămână pentru Covid19, ministrul interimar al Educaţiei, Sorin Cîmpeanu, a declarat că a cerut sprijinul Ministerului Sănătăţii pentru elaborarea unei proceduri privind administrarea acestor teste în școli. Sarcina efecturării testelor a căzut pe umerii profesorilor, astfel încât aceştia urmează beneficieze de un instructaj minim pentru a realiza acest lucru.

Sorin Cîmpeanu spune că testele pe bază de salivă pentru depistarea COVID-19 vor ajunge săptămâna viitoare în şcoli. „Săptămâna viitoare, am primit asigurări de la Oficiul Naţional de Achiziţii Centralizate, vor fi teste pe bază de salivă în şcoli. Departamentul pentru Situaţii de Urgenţă ne-a asigurat că, în maxim 24 de ore, cu ajutorul direcţiilor de sănătate publică şi cu sprijinul inspectoratelor şcolare judeţene toate testele pe bază de salivă vor ajunge în şcoli săptămâna viitoare, nu ştiu dacă în prima parte sau a doua parte a săptămânii”, a precizat Cîmpeanu, la Digi24.

Acesta a adăugat că este esenţială elaborarea, din partea Ministerului Sănătăţii, a unei proceduri de administrare a acestor teste. „Am solicitat oficial sprijin în elaborarea unei proceduri care să ajungă în această săptămână în şcoli, pentru ca profesorii să beneficieze de un minim de instructaj ca să poată sprijini, supraveghea minorii pe parcursul administrării acestor teste. Regulile de administrare ţin strict de domeniul sanitar, tocmai de aceea am cerut sprijin pentru a avea aceste proceduri în şcoli înainte de a veni testele”a adăugat Sorin Cîmpeanu.

Profesori nemulţumiţi de decizii 

O parte dintre cadrele didactice sunt nemulţumite de decizia autorităţilor. Profesorii spun că nu înțeleg de ce au ajuns ei să fie responsabili de testarea elevilor. Șeful Departamentului pentru Situații de Urgență Raed Arafat a transmis, însă că acest demers nu poate fi făcut fără sprijinul angajaţilor din învăţământ.

„Deja am început să vedem reacții că de ce să facă testarea cadrele didactice. Aici, clar, dacă vrem un screening cum se dorește, acest lucru nu are cum să se facă de către personal sanitar. Trebuie să se facă de către personalul școlii și fiecare profesor să facă pentru un număr de copii. Altfel, dacă ne așteptăm să vină unii din afara școlii să facă acest lucru, nu va merge”, a declarat Raed Arafat.

Deja ai votat!