Uniţi în credinţă, la hramul Bisericii „Sfântul Apostol Andrei şi Sfântul Ierarh Nectarie”

Biserica „Sfântul Apostol Andrei şi Sfântul Ierarh Nectarie” şi-a serbat astăzi, 9 noiembrie, hramul. Sute de credincioşi botoşăneni au ajuns la biserică pentru a se închina la racla unde se află o părticică din moaştele Sfântului Ierarh Nectarie, pusă la loc de cinste în faţa bisericii.

Slujba a fost oficiată de un sobor de preoţi în frunte cu părintele protopop Petru Fercal. În finalul slujbei, părintele protopop a vorbit despre viaţa Sfântului Nectarie şi despre importanţa credinţei, mai ales în aceste vremuri marcate de pandemie. „Noi astăzi îl pomenim cu dragoste pe Sfântul Ierarh Nectarie, cel care a iubit viaţa duhovnicească, cel care a iubit munca şi a ascultat de Dumnezeu… Lumea întreagă se roagă Sfântului Ierarh Nectarie, merge în pelerinaj la Eghina şi are nădejde în Dumnezeu. Trecem şi noi astăzi prin greutăţi, prin încercări, dar să avem nădejde în Dumnezeu. Pentru cuvintele acestor sfinţi, pentru îmbărbătarea oamenilor care erau plăcuţi în faţa Domnului şi care primeau, prin Duhul Sfânt, descoperiri, să rămânem şi noi în acest drum al încrederii în Dumnezeu şi al trăirii credinţei noastre ortodoxe. Să fugim de tot ceea ce este lumesc, de slava deşartă, aşa cum Sfântul Ierarh Nectarie ne îndeamnă şi ne învaţă. Să fugim de răutăţi, de lăcomie, pentru că toate acestea nu duc la bine”, a spus, printre altele, părintele protopop.

Totodată, părintele protopop a arătat că în această perioadă grea este importantă rugăciunea, pentru că „Dumnezeu este doctorul sufletelor şi al trupurilor”. „Dumnezeu va rămâne cu noi, nu numai pentru rugăciunea noastră, dar şi pentru mijlocirea sfinţilor, a Maicii Domnului şi a Sfântului Ierarh Nectarie, iată, ne va cerceta şi ne va ajuta. Dar să fim buni şi umani, să fugim de slava deşartă… Să rămânem ca nişte copii ai Domnului. Să încercăm să rămânem copii, cu suflete curate, ca Duhul Sfânt să se odihnească în noi şi prin faptele bune, milostenie şi prin gând curat, să urmăm Domnului… Nu cumva, înfricoşându-ne de boală, să ne îndepărtăm de Dumnezeu, să devenim răi, să-i judecăm pe semenii noştri, să-i prigonim, ci, dimpotrivă, să ne smerim. Să avem credinţă în Dumnezeu, să mergem împreună cu Dumnezeu”, a mai afirmat părintele protopop, adăugând că prin nădejde, viaţă duhovnicească, post, rugăciune, participare la Sfânta Liturghie, Sfânta Împărtăşanie, „vom rămâne plăcuţi lui Dumnezeu, zidiţi pe temelia apostolilor şi a sfinţilor”.

Deja ai votat!