Fraţi despărţiţi de instanţă să nu se omoare

O dispută între doi fraţi din comuna Tudora a ajuns să fie tranşată în instanţă. Acuzat de violență în familie sub forma tentativei de omor, unul dintre protagoniști, Mihăiță Brumă, s-a ales cu o condamnare de 8 luni închisoare cu executare. Ba mai mult, judecătorii i-au interzis și dreptul de a comunica cu fratele agresat, ori de a se apropia de aceasta, de la data rămânerii definitive a hotărârii şi până la executarea sau considerarea ca executată a pedepsei. Totodată, bărbatul în vârstă de 53 de ani a fost obligat de instanță să-i plătească fratelui daune morale și materiale care totalizează 12.000 de lei.

Conflictul dintre frați ar fi izbucnit în 2014, când cei doi au concesionat două suprafețe de islaz comunal, lipite între ele, în vederea amplasării stânelor de oi, iar punct de plecare ar fi fost întinderea suprafețelor de islaz comunal. De atunci, frații au ajuns să se bată și să se amenințe reciproc, din cauza pământului. Ba mai mult, au existat și două dosare penale pe rolul Judecătoriei Botoșani, dar în final cei doi s-au împăcat, iar procesele au încetat.

Conflictul a dus şi la agresiuni

În mai 2018, ei au decis să-și împrejmuiască terenurile cu câte un gard electric, iar scandalul a reizbucnit. După ce și-au adresat reciproc cuvinte jignitoare, cei doi au ajuns să se amenințe, iar Mihăiță Brumă nu a mai stat pe gânduri și, cu parul pe care îl avea asupra lui, și-a lovit fratele în cap. În urma loviturii încasate, acesta din urmă s-a dezechilibrat, iar Mihăiță Brumă l-a lovit și a doua oară, fratele prăbușindu-se la pământ.

După agresiune, victima, Aurel Brumă, a fost transportat la Spitalul Județean Urgență „Mavromati” Botoșani, iar de aici a fost transferat la Clinica de Neurochirurgie „Prof. Dr. Nicolae Oblu” din Iași.

După externare, fratele lovit s-a adresat Serviciului Județean de Medicină Legală, care a constatat că acesta prezentat un traumatism cu hematom epicranian drept și fractură parietală dreaptă, leziunile care a avut nevoie de 33-35 zile îngrijiri medicale pentru vindecare. Prin urmare, atacatorul a ajuns să fie trimis în judecată pentru tentativă de omor.

Condamnare dictată de magistraţi

A urmat procesul, iar după mai multe termene de judecată Mihăiță Brumă a fost condamnat. „(…) Instanța va reține că situația conflictuală dintre părți durează de mai mulți ani și, în decursul timpului, inculpatul este cel care a exercitat acte de violență și amenințări asupra fratelui său. Chiar dacă împrejurările reținute de instanță nu constituie antecedente penale deoarece părțile s-au împăcat, nu se poate face abstracție de acest comportament violent repetat al inculpatului care nu și-a revizuit atitudinea cu toate că a fost cercetat penal sau au fost emise ordine de protecție împotriva lui.

Se reține astfel un dispreț profund al inculpatului față de valorile ocrotite de legea penală, respectiv față de sănătatea și integritatea fratelui său, drept pentru care instanța apreciază că o pedeapsă cu închisoarea este o măsură de constrângere, dar și un mijloc de reeducare eficient, răspunzând astfel dezideratelor înscrise în legea penală, astfel că instanța urmează să aplice inculpatului pedeapsa de 8 (opt) luni închisoare, pedeapsă proporțională în raport cu gravitatea faptei și eficientă pentru atingerea scopului preventiv și educativ al sancțiunii”, au motivat judecătorii. Pronunțată de Tribunalul Botoșani, pe 5 noiembrie, sentința nu este definitivă și poate fi atacată cu apel.

Deja ai votat!